България предявява финансов иск пред ЕС заради блокадата на границата

Декларираните от превозвачите щети надхвърлят 10 млн. евро, заяви Божидар Лукарски

Левове. снимка: Bloomberg Левове. снимка: Bloomberg

България ще предяви искове пред Евросъюза заради претърпените финансови щети от блокадата на гръцките фермери. Това каза в Пловдив министърът на икономиката Божидар Лукарски, предаде Investor.bg.
С блокада от едната и от другата страна на границата загубите само ще нарастват. И те вече няма да бъдат само в сферата на логистиката и транспорта, но ще засегнат и други браншове, каза Лукарски.
По думите му само до вчера декларираните от превозвачите щети надхвърлят 10 млн. евро. Загубите тепърва ще се изчисляват, те ще дадат отражение и в други сфери на икономиката, каза още министърът.

Според него, за да падне блокадата, трябва да има активен диалог от страна на гръцкото правителство с протестиращите земеделци. Необходима е активна намеса на министерствата на земеделието и на транспорта в Гърция, но до този момент по думите му гръцкото правителство е пасивно.

В Пловдив Лукарски участва в информационен ден по ОП "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020, на който бе представена процедурата "Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията".
Тя цели предоставяне на фокусирана подкрепа на българските предприятия за иновационна дейност. Задължително условие е предлаганата иновация да попада в една от четирите области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) – информатика и ИКТ, мехатроника и чисти технологии, индустрия за здравословен начин на живот и биотехнологии и нови технологии в креативните и рекреативни индустрии.

Общият бюджет на първата процедура за иновации е 97,7 млн. лв. Крайният срок за подаване на проекти е 4 април 2016 г. Кандидатства се по електронен път.

В Пловдив беше представена и другата нова процедура „Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия“. Предвиденият ресурс е 19,5 млн. лв. Могат да кандидатстват стартиращи предприятия с по-малко от 3 приключени финансови години. Те могат да получат между 50 хил. и 391 хил. лв. Крайният срок за подаване на проекти е 5 май 2016 г.

Министърът посочи още, че Пловдив се е доказал като добро място за инвестиции, като цитира проучване на Financial Times, според което градът е на трето място като най-обещаваща инвестиционна дестинация в Европа.

Последни новини
Още от Новини