Украинското правителство оцеля

Вотът на недоверие не мина

Арсений Яценюк, премиер на Украйна. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Арсений Яценюк, премиер на Украйна. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Украинското правителство оцеля след вот на недоверие срещу кабинета на премиера Арсений Яценюк, след като президентът на страната Петро Порошенко поиска оставката му, съобщава Bloomberg.

Нов вот на недоверие не може да бъде внасян до края на текущата парламентарна сесия, която приключва през юли.

Украинците и чуждестранните кредитори на страната губят търпение със забавянето в борбата с корупцията и реформирането на икономиката, които накараха няколко украински министри да подадат оставки, а накрая доведоха до там президентът Порошенко да иска оставката на премиера Яценюк.

Въпреки неуспеха на вота на недоверие, той „демонстрира, че правителството вече няма парламентарна подкрепа и няма да може да гласува закони“, каза Юри Луценко, парламентарният лидер на партията на Порошенко.

През миналата седмица генералният директор на МВФ Кристин Лагард предупреди, че помощта от страна на фонда за Украйна може да бъде замразена заради политическите борби и несигурност.

Несигурната политическа обстановка в страната води и до покачване на доходностите на украинските ДЦК и тяхното поевтиняване. Доходностите по украинските ДЦК с падеж през 2019 варират между 11% и 12% през последните дни.

 

Последни новини
Още от Новини