Alibaba придоби дял в Groupon

Китайският гигант в електронната търговия се превърна в четвъртия най-голям акционер в Groupon

Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Alibaba Group Holding придоби 33 млн. акции в Groupon, което я превърна в четвъртия най-голям акционер в сайта за онлайн промоции. Groupon загуби 86% от стойността си, откакто стана публична компания преди четири години, съобщава Investor.bg.

Китайският гигант в електронната търговия е придобил 5,6% от базираната в Чикаго Groupon на 31 декември, сочат документи, подадени към регулатора в петък (12 февруари). Alibaba се е сдобила и с дял в онлайн търговеца Jet.com, компанията за добавена реалност Magic Leap и в конкурента на Uber – Lyft. Придобиванията са част от стратегията на китайската компания да научи повече за американския пазар, докато разширява дейността си в международен план, твърди Жил Лурия, анализатор на Wedbush Securities.

По думите му Alibaba не желае да има собствени операции в чужбина, а за момента предпочита да инвестира в други компании, които да ѝ помогнат да научи повече за пазара и да си проправи път напред.

Говорителят на Alibaba е отказал да коментира веднага новината за придобиването. Говорителят на Groupon Бил Робъртс обяви, че компанията не е била наясно с купуването на дял от Alibaba до подаването на документите в петък.

Придобиването на дела беше обявено часове след като Groupon отбеляза един изключително успешен ден. Акциите ѝ скочиха с 29% до $2,89 за брой на борсата в Ню Йорк в петък. Това е най-голямото им поскъпване в рамките на един ден от 4 ноември 2011 - денят след нейното първично публично предлагане, когато книжата ѝ достигнаха цена от $20.

В четвъртък Groupon отчете резултатите си за четвъртото фискално тримесечие, които надминаха очакванията на анализаторите, като това до голяма степен се дължи на нейните придобивания в Северна Америка. Компанията обяви, че печалбата ѝ, като се изключат някои разходи, е достигнала 4 цента на акция, докато анализаторите очакваха печалбата и разходите да се изравнят през периода.

Тъй като след IPO-то си Groupon не показва добри резултати по отношение на растежа и печалбата си, компанията смени своя главен изпълнителен директор Ерик Лефкофски през ноември. След като на поста застана Рич Уилямс, той увеличи бюджета за маркетинг в опит да върне успеха на платформата. По думите му всички тези усилия вече показват резултати.

"Ако вършим работата си наистина добре, ще постигнем повече от планираното“, коментира той в интервю. „Истината е, че имаме доста за вършене“.

Въпреки скока в петък цената на акциите на Groupon отбелязва спад от 61% през последните 12 месеца. Уилямс обяви пред Bloomberg, че фокусът на компанията не е свързан с придобивания, нито тя самата да бъде придобита. Фокусът ѝ пада върху „изграждането на добър бизнес“.

Groupon обяви, че коригираната печалба преди данъци, такси, обезценяване и амортизация ще достигне 80 – $130 млн. през 2016. Анализаторите прогнозираха $105,1 млн. Приходите през последното тримесечие скочиха с 3,8% до $917,2 млн., надминавайки очакванията на анализаторите. Същевременно Groupon продължава да си търси постоянен главен финансов директор и интервюира вътрешни и външни кандидати, твърди Уилямс.

Groupon излезе от 17 пазара и в момента оперира в 28 страни. 

Последни новини
Още от Новини