PBOC: Няма база за поевтиняване на юана

Гуверньорът на Китайската централна банка Джоу Сяочуан с интервю за списание Caixin

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Гуверньорът на Китайската централна банка(PBOC) Джоу Сяочуан каза в интервю за списание Caixin, че няма база за продължително поевтиняването на юана след като платежният баланс е добър, изтичанията на капитали са нормални и валутният курс е стабилен спрямо кошница от валути.

Джоу Сяочуан отхвърли спекулациите, че Китай планира да затегне капиталовия контрол и каза, че няма нужда от притеснения по отношение на краткосрочното понижение на валутните резерви на страната. 

От 2015 насам валутните резерви на Китайската централна банка намаляха значително, като на 8 февруари излязоха данни, че те възлизат на 3,23 трлн. долара. Това е най-ниското равнище на китайските валутни резерви от 2012, като над $600 млрд. долара бяха похарчени, за защита на валутния курс на юана. 

Забавянето на китайската икономика и вдигането на лихвите от страна на Фед предизвика сериозно изтичане на капитали от втората по големина икономика в света, което натежа върху юана и потисна стойността му. 

Според гуверньора на Китайската централна банка обаче ситуацията се е нормализирала. Интервюто му идва само два дни преди отварянето на китайските финансови пазари, които бяха затворени след едноседмична ваканция заради Китайската нова година. 

„Китайската централна банка няма да позволи на спекулации да доминират пазарните настроения“, каза Сяочуан, добавяйки, че гъвкав валутен курс трябва да помогне на страната да се справи със спекулациите. 

 

Последни новини
Още от Новини