Медведев: Намираме се в нова Студена война

Руският премиер говори по време на Мюнхенската конференция по сигурността

Дмитрий Медведев, премиер на Русия. Снимка: Bloomberg Дмитрий Медведев, премиер на Русия. Снимка: Bloomberg

Руският премиер Дмитрий Медведев каза, че страната му е в състояние на нова Студена война със САЩ и съюзниците му, докато генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Русия използва ядрения си арсенал, за да плаши Европа, предаде Bloomberg. 

Сблъсъкът на двете позиции се разигра по време на Мюнхенската конференция по сигурността на 13 февруари, въпреки че Русия, Европа и САЩ казаха, че искат да сложат край на гражданската война в Сирия и да разрешат конфликта в Източна Украйна, както и да постигнат прогрес по вдигането на санкциите на ЕС срещу Русия.

„Политическата линия на НАТО спрямо Русия остава неприятелска и затворена. Може да се каже и по-остро: Попаднахме във време на нова Студена война“, каза руският премиер Дмитрий Медведев.  

„Руската реторика, отношение и честване на ядрените и сили целят сплашване на съседите ѝ, подкопавайки доверието и стабилността в Европа. Стремим се към по-конструктивна и кооперативна връзка с Русия“, отговори генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

Столтенберг каза още, че е важно да се избегне ескалация между силите на НАТО и Русия.

Медведев каза, че отношенията между Русия и Запада са по-добри от най-тежките години на Студената война преди падането на Берлинската стена, посочвайки примери, в които Русия е работила съвместно с НАТО, както при споразумението с Иран и Парижката климатична конференция. 

 

 

Последни новини
Още от Новини