Германската икономика расте с 0,3%

Ръстът за цялата 2015 е 1,7%

Англа Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Англа Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската икономика отбеляза ръст от 0,3% на тримесечна база през последното тримесечие на 2015, показват данни от Федералното статистическо бюро във Висбаден. Ръстът отговаря на пазарните очаквания и прогнози. Икономическият растеж на немската икономика за цялата 2015 е 1,7%, което е малко над постигнатия през 2014 ръст от 1,6%.

Положително влияние върху растежа оказват държавните разходи докато външната търговия е оказала лек негативен ефект през последното тримесечие на миналата година.

Въпреки забавянето в Китай и други развиващи се пазари евтиният петрол и ниската безработица движат вътрешното търсене напред, като не позволяват на германската икономика да изгуби скорост.

„Германия вече не е толкова зависима от световното търсене, колкото беше преди. Частното потребление вече е най-важният фактор за немският икономически растеж и това е важно, защото прави немската икономика много по-устойчива на проблеми в световната икономика“, коментира Йоханес Майер, старши икономист в Bayerische Landesbank.

Инфлацията в най-голямата европейска икономика от своя страна достига 0,5% на годишна база през януари 2016, като остава далеч от заветните 2%, но въпреки това е по-висока отколкото в редица други страни в Европа и по света, при които или има дефлация, или инфлацията е пренебрежимо ниска. На месечна база обаче инфлацията в Германия през януари бележи спад от -0,8%.

Германия е сред основните търговски партньори на България, като представлява втората икономика, от която България внася най-много, а през последните години е най-големият потребител за българските износители. Стабилното представяне на германската икономика е добра новина и за България.

Последни новини
Още от Новини