Гърция в рецесия, eврозоната расте с 0,3%

Кошмарът за гръцката икономика продължава

Алексис Ципрас, премиер на Гърция. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Алексис Ципрас, премиер на Гърция. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Икономическият растеж на еврозоната за последното тримесечие на 2015 достига 0,3%, надхвърляйки очакванията с 0,1%. Растежът за целия Европейски съюз също е 0,3%, показват данните на Евростат.

На годишна база растежът в еврозоната през последното тримесечие на 2015 е 1,5%, а в ЕС – 1,8%.

Експанзията през последното тримесечие беше движена от Германия, която отговори на очакванията и също постигна ръст от 0,3% през последното тримесечие на годината. Растежът в Италия разочарова и се забави до 0,1%, а в Португалия до 0,2%.

Гръцката икономика от своя страна продължава да изпитва сериозни трудности с възстановяването си, като отново влезе в рецесия след икономически спад от 0,6% през последното тримесечие на 2015. През третото тримесечие икономиката на южната ни съседка се сви с 1,4%, а през последните пет тримесечия е отбелязала ръст само през второто на 2015, но тогава той достигна едва 0,2%.

Перспективите пред икономиката на еврозоната не са розови. Въпреки че тя показа устойчивост с растежа от 0,3% през последното тримесечие на миналата година, дефлационният натиск може да се окаже проблем.

ЕЦБ даде сериозна заявка, че ще увеличи стимулите през март, като анализаторите очакват разширяване на програмата за количествени облекчения, както и допълнително понижаване на лихвите.

Последни новини
Още от Новини