Кристин Лагард е единствената номинирана за шеф на МВФ

Досегашният директор изглежда ще остане начело на институцията още 5 години

Кристин Лагард, шеф на МВФ. Снимка: Guillermo Gutierrez/Bloomberg Кристин Лагард, шеф на МВФ. Снимка: Guillermo Gutierrez/Bloomberg

Шефът на Международния валутен фонд Кристин Лагард ще остане начело на институцията след като нито един друг кандидат не беше номиниран до крайния срок, изтекъл в 23:59 ч. местно време в Ню Йорк, предаде Bloomberg. Досегашният ѝ мандат изтича през юли тази година.

„Периодът за внасяне на номинациите за позицията на генерален директор приключи в сряда. Един кандидат, Кристин Лагард, беше номиниран“, каза Алексей Можин, директор на изпълнителния борд на МВФ.

Можин откри процедурата по номинациите на 20 януари, но нито един друг кандидат освен досегашния – Кристин Лагард – не беше посочен.

Проблемите на Лагард, пред които тя е изправена във Франция, и за които се очакваше, че могат да ѝ попречат за евентуален избор за втори мандат, все още могат да се отразят негативно на бъдещето ѝ като шеф на МВФ.

През декември френски съд каза, че Лагард ще се изправи пред разследване заради това, че е неглижирала скандала с бизнесмена Бернар Тапи по времето, когато беше финансов министър на Франция. Обвинението срещу нея засяга решението на Лагард от 2008 да позволи арбитраж, който да сложи край на спора между Тапи, тогава поддръжник на Никола Саркози, и френската банка Credit Lyonnais.

Въпреки че Лагард публично не изяви желание да остане начело на МВФ за още 5 години, изглежда това ще се случи.

Финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю каза, че Лагард е свършила „изключителна работа“ и че е доволен, че е получила подкрепа от борда на МВФ за втори мандат.

 

Последни новини
Още от Новини