Работните места в САЩ: какво да очакваме

Коментар на Боб Паркър, старши съветник в Credit Suisse Asset Management

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Боб Паркър, старши съветник в Credit Suisse Asset Management, коментира пред Bloomberg доклада за работните места в САЩ през януари.

Гай Джонсън, Bloomberg: До колко релевантни са оценките за допълнително откритите 190 000 работни места в САЩ?

Боб Паркър, старши съветник в Credit Suisse Asset Management: Мисля, че наистина са релевантни, защото,както споменахте по-рано в предаването, тази седмица наблюдавахме очаквания какво ще направи Фед. Тези очаквания се промениха. Ако бяхме говорили с вас, нека речем, преди две седмици, тогава имаше насоки от Фед, че може да повиши лихвените нива 4 пъти тази година. Преди две седмици пазарът ги намали до едно или две.

Станахме свидетели на слаби стойности на БВП за четвъртото тримесечие – 0,7%.

Имахме слаби стойности на производството, слаб износ. Ако погледнем към енергийни и минния сектор, инвестициите и производството спадат много рязко наистина и смятам, че очакванията за растеж са въвлечени в проблема с обезценяването.

Вероятно можем да говорим за ръст от 2% тази година. Така че, да, отчитам четвъртото тримесечие, но очакванията за ръст от 2,5% се охлаждат. Това, което се случи тази седмица, е в общи линии следното: пазарът смята, че Фед няма да направи нищо. Затова видяхме и движенията при курсовете USD/JPY и USD/EUR.

 

Гай Джонсън, Bloomberg: Централните банки са парализирани. Имам предвид, че не можеш да наречеш четвърт процент съществена промяна. Пак е около 0%. Отрицателни лихви в Япония, в Европа, Карни в трудно положение – никой от тях няма капацитета да ускори развитието. Парализирани ли са централните банкери към момента?

Боб Паркър, старши съветник в Credit Suisse Asset Management: Смятам, че отговорът на въпроса е: Не.

Ще се опитам да обясня количествено коментара ти. Сега има 14 европейски пазари за правителствени облигации, на които двугодишната доходност е отрицателна. Това очевидно е безпрецедентно. Ако погледнем към пазари като например италианския, мисля, че за първи път в италианската финансова история има държавни облигации с двугодишна отрицателна доходност.

ега да се върна към въпроса ти, това, което ще видим през следващите месеци, станахме свидетели на движението на Японската централна банка към отрицателни лихвени проценти. Нейната програма за количествени улеснения е в голяма степен последователна, няма да я променят. Мисля, че има голяма вероятност през март ЕЦБ да разгърне още количествените улеснения.

Както при Японската централна банка, може да се придвижи към още по-ниски отрицателни лихви. Може да увеличи месечните количествени улеснения, да разшири класовете активи, които купува. Но смятам, че посланието на ЕЦБ е много ясно. Сега, връщайки се на Фед, смятам, че е възможно пазарите да са твърде оптимистични, че Фед няма да предприеме нищо до края на тази година. Докато идвах насам, си мислех, че Фед ще се движи изключително бавно. Прогнозата ми все още е, че лихвата по федералните фондове ще бъде 1% в края на 2016. Ако греша, няма да е 1%, ще е 0,75%.

 

Гай Джонсън, Bloomberg: Да, няма да коментираме 25 базисни пункта.

Боб Паркър, старши съветник в Credit Suisse Asset Management: Но има едно много по-важно нещо тук и то е какво се случва с големината на баланса на Фед. Ако се върнем назад преди случая с Лемън Брадърс, балансът на Фед беше 800 млрд. Днес той е 4,5 трлн. долара.

Ако той остане стабилен без изтичане на ликвидност, онова, което ни тревожи много, е какво ще се случи, ако балансът започне да се свива. Това ще повлияе на глобалната ликвидност и ще изпрати силно негативен сигнал на световните пазари. ЕЦБ разширява баланса си, Японската централна банка също. Към момента балансът на Фед е стабилен и се надявам да остане такъв.

Вижте в следващото видео:

 

Последни новини
Още от Новини