Печалбата на BG Group спадна с 54%

Сривът на цената на петрола обаче се е отразил на BG по-малко в сравнение с други конкурентни компании

Снимки: Simon Dawson/Bloomberg Снимки: Simon Dawson/Bloomberg

BG Group, британската енергийна компания, която предстои да бъде придобита от Royal Dutch Shell, съобщи, че печалбата ѝ за четвъртото тримесечие се е понижила с 54% заради спада на цените на петрола, предава Investor.bg.

Коригираната нетна печалба е спаднала до $423 млн. от $915 млн. през същия период на предишната година, заяви базираната в Рийдинг, Англия, компания в петък. Това е над средната оценка за $347,3 млн. на шест анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Сривът на цената на петрола се е отразил на BG по-малко в сравнение с други конкурентни компании, тъй като тя е една от малкото производители, увеличили производството си чрез стартиране на проекти в Австралия и Бразилия. Това е особено привлекателно за Shell, която търси начини да даде тласък на собствените си резерви, производство и парични потоци, за да поддържа дивидента си, който стои непокътнат поне от края на Втората световна война.

„Добавянето на новите обеми с ниски парични разходи в Бразилия и Австралия и въвеждането на икономии по оперативните и капиталовите разходи са помогнали за частично смекчаване на влиянието от по-ниските цени на суровините“, заяви главният изпълнителен директор Хелге Лунд.

Акционерите на двете компании одобриха сделката миналия месец, като се очаква тя да бъде приключена на 15 февруари. Акциите на BG ще се търгуват за последен път на 12 февруари.

Акциите на компанията отчитат ръст от 7,4% тази година в допълнение на повишението от 14% през миналата 2015. Когато Shell обяви сделката миналия април, тя предложи сума с 50% над цената на акциите.

Производството на петрол и газ на BG е било по-високо от прогнозите през миналата година, каза компанията в предварителния си отчет, представен на 20 януари.

Последни новини
Още от Новини