IKEA ce oглежда за нови партньори в България

Производството на мебели създава 2,5% от добавената стойност в индустрията

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

IKEA търси нови партньори в България - това стана ясно на конференция, организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в партньорство с Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост и IKEA. 

Производството на мебели създава 2,5% от добавената стойност в индустрията и осигурява заетост на близо 20 хил. души, съобщи заместник-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на форума. На събитието присъстваха над 100 представители на български компании от мебелната индустрия, информира пресцентърът на Министерството на икономиката.

Любен Петров подчерта, че българските търговски представители работят активно за повишаване конкурентоспособността на бранша като съдействат при организирането на търговски мисии и мероприятия в областта на мебелното производство. 

Като пример той посочи Международното мебелно изложение IMM в Кьолн, в което предстои участие на български фирми и през 2016, предава Investor.bg.

Като успешна инициатива той определи и организирано представяне на 20 български фирми-производители на мебели в посолството на  България в Лондон, в следствие на което четири от фирмите са сключили договори за износ за Великобритания.

Заместник-министърът съобщи, че през 2016 предстои организиране на търговска мисия в Швеция. На събитието бяха представени още добри практики на български производители, които успешно работят с IKEA - не само в производството на мебели, но и на изделия от текстил и пластмаса.

„IKEA планира да увеличи доставките на продукти и партньорите си от България“, заяви Мариета Захариева, изпълнителен директор на ИАНМСП.

Последни новини
Още от Новини