Swatch Group обяви обратно изкупуване на акции за $982 млн.

Нетните продажби на компанията са спаднали до 8,45 млрд. франка през 2015

Снимка: Adrian Moser/Bloomberg News Снимка: Adrian Moser/Bloomberg News

Швейцарският производител на часовници Swatch Group обяви в сряда, че започва обратно изкупуване на акции на стойност 1 млрд. швейцарски франка ($982 млн.), след като отчете спад в годишната си печалба на фона на забавянето на сектора за луксозни стоки, съобщава Investor.bg.

Обратното изкупуване на акции започва в петък (5 февруари) и ще продължи до три години, разкри компанията.

Swatch разкри още, че нетните ѝ продажби за годината, която завърши на 31 декември, са спаднали до 8,45 млрд. франка от 8,71 млрд. франка през предходната година. Данните не оправдаха очакванията на анализаторите за 8,64 млрд. франка.

Акциите на Swatch поевтиняха по време на ранната търговия в сряда въпреки новината за обратното изкупуване и изтриха 3% от стойността си.

Swatch, сред чиито марки се нареждат Longines, Tissot и Omega, твърди, че нетната ѝ печалба е спаднала до 1,09 млрд. франка от 1,38 млрд. франка, като това до голяма степен се дължи на силата на швейцарския франк. Печалбата също се оказа под очакванията на анализаторите.

Резултатите са най-новият знак за забавянето на сектора за луксозни стоки, тъй като търсенето на ключови места като Хонконг намаля. Същият проблем се забелязва и в Париж след терористичните атаки през ноември, които станаха причина голяма част от туристите да отменят пътуванията си до Франция.

Анализатори от Citi твърдят, че “не са много ентусиазирани” от последните резултати, които показват “неблагоприятната макро и геополитическа среда”, както и валутната нестабилност и слабото търсене на швейцарски часовници в Хонконг.

Износът на швейцарски часовници спадна с 3,3% през 2015, след като търсенето намаля и в части от Близкия изток и Русия в резултат от по-ниските цени на петрола, които оказват натиск върху разходите за луксозни стоки.

Швейцарският франк, който поскъпна през 2015, също оказва влияние върху Swatch, която произвежда по-голямата част от продуктите си в Швейцария.

Още технологични новини може да видите от Бойчо Попов от Investor.bg:

[video]

Последни новини
Още от Новини