Корупционният скандал в Малайзия

Интервю на Махатхир Мохамед, бивш министър-председател на Малайзия

Махатхир Мохамед, бивш министър-председател на Малайзия. Куала Лумпур, 25 февруари 2016. Photographer: Sanjit Das/Bloomberg Махатхир Мохамед, бивш министър-председател на Малайзия. Куала Лумпур, 25 февруари 2016. Photographer: Sanjit Das/Bloomberg

Бившият премиер на Малайзия Махатхир Мохамед призова малайзийците да се противопоставят на премиера Наджиб Разак след като напусна управляващата партия UMNO /Обединена малайска национална организация/ заради корупционния скандал за 1,4 млрд. долара.

Оставката на 90-годишният Мохамед, най-дълго управлявалият министър-председател на Малайзия /1981-2003/ подадена часове след поредното съобщение на WSJ, че банковите сметки на сегашния премиер Наджиб са олекнали с 1,4 млрд. долара.  Вестникът твърди, че парите са били депозирали между 2011 и 2013, нещо, което офисът на Наджиб отрича.

Махатхир Мохамед излиза за втори път от партията.

Според публикацията на WSJ разследването в две страни е показало, че трансферът на 1 млрд долара е направен чрез сложна система на преводи.

През февруари бившият малайзийски премиер бе разпитван в полицията след няколко оплаквания, че е правил опити да свали сегашния министър-председател Наджиб от властта.

Главният прокурор на Малайзия прекрати разследване срещу Наджиб през януари и го оневини по обвиненията заради получените в лична сметка 681 млн. долара от саудитското кралско семейство и компания, свързана с държавен инвестиционен фонд.

 

Интервю на Махатхир Мохамед, бивш министър-председател на Малайзия за Хаслинда Амин от Bloomberg, 2 март 2016.

Обвиниха ме, че съм откраднал пари. Казах, че това не е вярно.

Това ли е краят на историята? Трябва да има разследване.        

А по този случай отпреди 8г. не е правело пълно разследване.

Хората, които се предполага, че са давали пари на Наджиб не са разпитвани. Неговите източници на доходи са неизвестни. Какво има в сметките си в банките - не се знае.

Нищо не знаем.

Той казва, че е получил парите. Това ли е?

 

По-различна ли е ситуацията сега? Обвиненията срещу премиера Наджиб са същите, които бяха отправени към вас като бяхте на поста. Заглушаването на критиците..

Когато бях на поста имахме обичайните политически проблеми, но правехме избори, в които опозицията можеше да спечели.

Но сега виждаме, че ако някой каже нещо против Наджиб, това става едва ли престъпление.

 

Тези пари се говори, че са били използвани за партията и за общността. Премиерът Наджиб каза, че това не е нова практика. Така ли е било преди?

Никой министър-председател на Малайзия няма частна сметка, пазена в тайна, с 681 млн. долара в нея.

Той каза, че парите са били използвани за партията. Но къде са доказателствата? Нека да ги покаже.

 

Каква подкрепа получавате във вашата собствена кампания против Наджиб?

Не знам. Няма как да разбера. Много хора идват и ми казват, че ме подкрепят. Това казват, но има и клевети.

 

Изборите трябва да се проведат през 2018. Вие казахте, че партията рискува на изгуби повече подкрепа, ако Наджиб остане министър-председател. Все още ли мислите така?

Да, така мисля.

 

Защо смятате, че Барисан Насионал /UMNO/ ще изгуби, след като няма надеждна опозиция. Опозицията е слаба и разпиляна.

Ако не подкрепите Барисан Насионал, очевидно опозицията ще спечели. Дори и когато опозицията е разпокъсана, както виждате. Но хората ако не гласуват за Барисан, тогава тази объркана опозиция ще спечели.

 

Смятате ли, че Ануар Ибрахим трябва да бъде освободен?

Не ми е работа да решавам това. Това е правен въпрос, не е политика. Той прави нещо, което се смята за престъпление в Малайзия и затова е под ударите на закона.

Е, може да бъде освободен, както и преди е ставало.

 

Ще го подкрепите ли политически? Това може ли да се обсъжда?

Аз бих се съюзил с всеки, дори с опозицията, ако е в интерес на страната.

 

След всичко гордеете ли се с Малайзия?

В момента не съм. Имаше времена, когато като пътувам в чужбина хората говореха с уважение за Малайзия. Днес в чужбина те питат - ама какво става с вашата страна?

Така е. Не съм горд, защото не мога да обясня какво става в страната.

 

Последни новини
Още от Новини