България се поставя на второ място като предпочитана дестинация от руските туристи

Не очаквам сериозно намаляване на цените на туристическия продукт в България, коментира Галин Георгиев, изпълнителен директор на Solvex

Галин Георгиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Галин Георгиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента икономиката на Русия е в сложно положение, а рублата се обезцени съществено през последната година. Това е първата причина, поради която руските туристи ще предпочетат да пътуват по-малко. Пряката забрана да се пътува в Турция и прекъсването на авиосъобщенията с Египет са двата основни фактора, които влияят на избора на предпочитана дестинация от руските туристи. Това коментира изпълнителният директор на туристическата агенция Solvex Галин Георгиев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му срещата между министъра на туризма Николина Ангелкова и Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация може да бъде тълкувана като положителен сигнал. Българският продукт за моментната ситуация на руския пазар, на първо място ценово, е конкурентоспособен. Руските граждани поставят България на второ място като предпочитана дестинация след самата Русия, заяви Георгиев.

По отношение на евентуално намаляване на цените на туристическия продукт изпълнителният директор на Solvex посочи, че не очаква намаляване цените на туристическия продукт през този сезон.

"В момента много по-добре се продава нашият туризъм не само на руския, а и на всички останали пазари. От Северна Африка и Близкия изток се отдръпнаха не само руските туристи, а и тези от цяла Европа. Респективно, има пренасочване на туристи към България. Не вярвам, че можем да очакваме сериозни намаления на цените.“  

България е готова да посрещне увеличения туристически поток, които се очаква да се пренасочи от Русия и другите страни. „Нашият туризъм трябва да се пребори за туристите си независимо от ситуацията в съседните страни“. За да привлечем повече туристи в страната, ние предлагаме продукти и от другите сегменти на туризма, посочи още Георгиев. За тяхното развитие обаче е необходимо много повече време и реклама.

Изпълнителният директор на Solvex коментира още потенциалните възможности в морския туризъм, посочвайки, че разполагаме с огромни резерви, които биха могли да бъдат използвани. Той поясни, че над 80% от приходите от туризъм се формират от морския туризъм. Георгиев обърна внимание също така на вътрешните проблеми в бранша, които рефлектират на туристическия поток. По думите му това са проблемите, свързани с плажната услуга, транспорта и безопасността в комплексите.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини