Windows 10 вече е втората по популярност операционна система в света

Лидер е Windows 7 с 47% пазарен дял

Снимка: John Taggart/Bloomberg Снимка: John Taggart/Bloomberg

Броят на потребителите, които използват новата операционна система Windows 10, се увеличава и тя вече е втора по популярност в света, а на първо място със значителна преднина е Windows 7, сочи нова статистика на StatCounter.

Делът на Windows 10 в сегмента на персоналните компютри достигна 13,52%, а на Windows 7 е 46,8%. С всеки изминал месец Windows 8.1 губи потребители и сега тя се използва от 11,66% от тях. 

Microsoft може да е доволен от това, че само за половин година новата операционна система е вече по-популярна от предишната версия. Тези успехи са резултат предимно от агресивното популяризиране на Windows 10, което се очаква да стане още по-агресивно, пише Investor.bg.

Компанията прибягва до редица хитрини – например случаи на „случайно" инсталиране на новата операционна система, инсталационните файлове се теглеха самостоятелно, а в програмния прозорец с предложение за обновяване на операционната система няма реална опция за отказ.

Сега в центъра за обновяване ъпдейтът до Windows 10 вече не е опция, а препоръчителен и това за повечето компютри означава автоматично изтегляне на инсталационните файлове. 

Доброто приемане на операционната система е ключът към успеха на стратегията на главния изпълнителен директор Сатя Надела да изгради една екосистема от устройства и базиран в облака софтуер, по подобие на това, което правят в момента Apple и Google.

Пускането на новия Windows се случи в момент, в който пазарът на персонални компютри се оказа в застой, а пазарът на потребителски устройства се насочи към други марки, докато Microsoft започна да губи позиции.

Представянето на нови телефони, таблет и лаптоп през октомври от страна на компанията беше част от усилията да привлече потребителите и разработчиците към своята операционна система.

Последни новини
Още от Новини