Виско: Държавната гаранция за лоши кредити ще помогне на банките да ги премахнат

Гуверньорът на Италианската централна банка счита, че мярката ще е полезна за банките в страната

Игнацио Виско, гуверньор на Италианската централна банка. Снимка: Guillermo Gutierrez/Bloomberg Игнацио Виско, гуверньор на Италианската централна банка. Снимка: Guillermo Gutierrez/Bloomberg

Гуверньорът на Италианската централна банка Иганцио Виско каза, че споразумението, което Италия постигна с Европейската комисия за държавни гаранции за лошите кредити на банките, които ще им позволят да ги продадат на частни инвеститори с обезпечение от държавата, ще помогне на кредиторите. 

Италия постигна договорка с ЕК, която да позволи на правителството да продава гаранции за лоши кредити, които да позволят на закупилите ги банки да изчистят необслужваните кредити от балансите си, като ги продадат на частни инвеститори. Мярката трябва да влезе в сила до края на март, предеда Bloomberg. 

Виско каза, че това ще помогне на италианските банки в справянето с лошите кредити. Необслужваните кредити се явяват сериозен проблем за банките в Китай, като обемът им достигна 350 млрд. евро или около 17% от общия обем кредити в третата по големина европейска икономика. 

Виско предупреди, че намаляването на обема на лошите кредити ще отнеме време и посочи негативите за банките от тяхното наличие, като понижена пазарна оценка, по висока цена на финансирането на банката и по-високи капиталови изисквания. 

Италианските банкови акции загубиха 23% от стойността си през януари, докато банковият индекс Stoxx 600 Banks Index загуби 15%. 

 

 

Последни новини
Още от Новини