Изпълнителният директор на IBM с $4,5 млн. годишен бонус

В същото време приходите на компанията спаднаха в 15 поредни тримесечия

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg *** Local Caption *** Ginni Rometty Снимка: David Paul Morris/Bloomberg *** Local Caption *** Ginni Rometty

Главният изпълнителен директор на International Business Machines (IBM) Вирджиния Ромети е получила бонус от 4,5 млн. долара за представянето на концерна през 2015 г., въпреки че компанията, която произвежда компютри, се сблъска с финансови трудности.

Колко общо е получила Ромети за годината няма да стане ясно, докато IBM не разкрие стойността на някои капиталови грантове, но нейният бонус е с 900 000 долара по-висок от сумата от 3,6 млн. долара, които тя е получила миналата година, предава Investor.bg.

Основната заплата на изпълнителния директор на IBM остава непроменена и е в размер на 1,6 млн. долара, с дългосрочни стимули под формата на акции на стойност 13,3 млн. долара, сочат документи, подадени в Комисията по ценните книжа и фондовите борси.

Приходите на IBM спаднаха в 15 поредни тримесечия, а компанията намали своята прогноза за печалбата си три пъти от края на 2014 г. досега. Акциите на IBM поевтиняха с повече от 15% през 2015 г.

IBM се сблъска с проблеми, тъй като нейният основен бизнес с хардуер, софтуер и услуги срещат трудности на фона на променящия се климат в корпоративните информационни технологии. Откакто пое ръководството на компанията в началото на 2012 г. Ромети се фокусира върху следващото поколение начинания, като анализа на данни и сигурността.

По време на среща с анализаторите миналата седмица главният финансов директор на IBM Мартин Шрьотер понижи прогнозата на компанията за печалбата ѝ през 2016 г. Въпреки това той заяви, че тя е „доволна от прогреса, който е постигнала тази година в трансформацията на своя бизнес“.

През 2013 г. Ромети и други представители на висшия мениджмънт на IBM заявиха, че се отказват от годишните си бонуси заради слабото представяне на компанията.

Последни новини
Още от Новини