Apple работят по безжично зареждане

Коментар на Тим Кълпан, относно слуховете за разработка на безжично зареждане от Apple

iPhone 6s. Лондон. 23 декември 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg iPhone 6s. Лондон. 23 декември 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Тим, Samsung и Sony вече могат да зареждат телефоните си безжично, защо и Apple все още не са го направили?

Това е добър въпрос. Технологията е достъпна от няколко години и Apple вече я използват за своя iWatch, който може да бъде зареждан безжично. Но при телефоните си, Apple са се насочили в друга посока. Те искат да бъде по-удобно.

Според тях, идеята да поставиш телефона си на зареждаща подложка не е толкова удобна и не е революционна. Това, което Apple се опитват да направят е да зареждат на по-голямо разстояние. Технически е възможно и Никола Тесла се е сетил за това преди повече от 100 години, но все още има някои предизвикателства.

Така че това, върху което Apple работи и което според източниците ми може да бъде използвано още през следващата година е зареждане на доста по-голямо разстояние. Може да бъде на няколко сантиметра или дори метри от зареждащото устройство или подложка. На теория, можете да вървите из стаята си с телефона в ръка, докато той се зарежда.

 

Нещо като безжичната технология и wi-fi, нали?

Да, точно така би трябвало да работи, това е и тяхната идея. Те даже имат патент, който им позволява iMac да бъде безжичното устройство за зареждане, което да зарежда iPhone на до метър от Mac-a.

Има много технологични предизвикателства, с които те се опитват да се справят, но това е Светият Граал за Apple.

 

Достатъчно важно ли е, за да промени динамиката в индустрията?

Да, би могло. Както казахме, Samsung и Sony вече предлагат безжично зареждане, а Apple обикновено не са първите, които въвеждат нови технологии. Правят го много добре, но в повечето случаи изостават от другите. Но когато въведат нещо, го правят неусетно, при тях всичко се върти около изживяването на потребителя.

Така че ако Apple въведат това, може наистина да промени начина, по който използват безжичното зареждане, както и употребата на кабели.

През годините те използват по свой начин кабелите и това ядоса много хора, защото те трябваше да си купят нови кабели, но на теория е възможно за в бъдеще Apple да пуснат устройство, което не използва кабели. Всичко ще бъде с bluetooth и безжично зареждане, а това наистина би била революционна промяна. 

 

Последни новини
Още от Новини