Стабилни ли са банките в Европа?

Иън Харнет от Absolute Strategy за трудностите в банковия сектор

Добре, ако не искате да говорим за RBS, кажете ми нещо за индустрията. Дали е Santander или RBS, става дума за повече средства за застраховка на риска, още обезценки, трудности...

Нека поговорим за сектора, защото това наистина са проблеми на целия сектор. Наблюдаваме как британските и европейски банки бяха разбити, особено през последните две седмици. Трябва да се вгледаме и в проблемите със забавения икономически ръст, тревогите за необслужваните кредити и едва тогава идва въпросът със средствата за застраховане на риска, обезценките като сериозна заплаха.

Трябва да стигнем до етап, в който има изчистване на акциите и желание за търговия, както и яснота по отношение на регулаторната среда, в която ще работят тези институции. Точно тези неща подкопават целия сектор.

Ако погледнем италианските банки, те понесоха тежък удар през тези две седмици и всички се питаха дали някоя няма да поддаде. Тази сутрин излезе отчета на Santander за последното тримесечие и той сочи печалби от 25 милиона Евро. Разглеждаме пазар за над 1,4 милиарда и все пак банките се опитват да вдигнат капитала си над тези 10%... Италианците са подложени на натиск, испанците са подложени на натиск... Извън този натиск ли се движат Англия и САЩ?

Мисля, че САЩ определено са пред останалите. Действията, които предприеха по време на световната финансова криза стабилизираха американската система по-добре отколкото европейската. Англия изпреварва еврозоната и това, което трябва да проумеем е, че няма да има глобален ръст в икономиката, ако нямаме активна банкова система, способна да задвижи отново цикъла на кредитирането. Мисля, че това е проблемът, който е в сърцевината на повечето съществени глобални проблеми.

Другият проблем са държавните инвестиционни фондове, които винаги са били значителни инвеститори в този сектор. Тревогата е, че ако им се наложи да се откажат от някои свои акции, то след известно време ще трябва да се откажат и от някои свои активи в банковия сектор.

Ако обърнем поглед към картината в сектора, то Deutsche Bank има програма за преобразуване, Barclay изпитва трудности... Явно стратегията е да получаваме лошите новини в малки дози. За HSBC се чудим, също като в онази песен от 80-те години, ще се задържи ли или ще изчезне. Има много проблеми около тези важни фигури на шахматната дъска.

Това, което за мен е интересно е, че макар да видяхме акциите да понасят сериозен удар, суаповете на кредитно неизпълнение са относително стабилни. Моето усещане е, че проблемът е в акциите, а не толкова в необслужваните кредити, в кредитното портфолио на банките. Така стигаме до въпроса дали пък няма проблеми при акциите, до въпроса за държавните инвестиционни фондове.

Има ли някакви възможности от дълговата страна на уравнението. Ще има ли разумна възвращаемост върху акциите или разликите...

Разликите са налице и именно играта с тях ще търсят хората.

 

Последни новини
Още от Новини