ЕК може да прекрати временно Шенген за 2 години

Две трети от пристигналите през декември имигранти не отговарят на изискванията за предоставяне на убежище

Снимка: Mindaugas Kulbis/Bloomberg News Снимка: Mindaugas Kulbis/Bloomberg News

Европейската комисия (ЕК) може да се съгласи на временно прекратяване на Шенгенското споразумение за период до 2 години, съобщава онлайн изданието ЕurАctiv, цитирано от Investor.bg.

Брюксел посочва също, че почти две трети от имигрантите, пристигнали в Европейския съюз (ЕС) през декември, не отговарят на изискванията за предоставяне на убежище, защото не идват от зони с конфликти, допълва изданието.

Заради бежанската криза някои европейски държави въведоха мерки за граничен контрол. Швеция, Дания, Германия, Франция и Австрия суспендираха Шенген за период от шест месеца. Норвегия, която не членува в ЕС, но е част от Европейското икономическо пространство, също въведе временни мерки за граничен контрол, а Полша обмисля подобна стъпка.

В понеделник вътрешните министри на държавите от ЕС призоваха ЕК да удължи времето, за което страните могат да суспендират Шенгенското споразумение запътуване без гранични проверки.

Днес от Брюксел коментираха, че ситуацията не е чак толкова сериозна, за да се стигне до по-дълъг период на граничен контрол, но че се проучва тази възможност.

„Знаем, че миграционните потоци няма да затихнат скоро и с промяната на времето вероятно ще се засилят. Ако ситуацията не се промени, същесвува обосновка с цел запазване на сигурността за въвежданена вътрешен контрол, ако външните граници не се контролират ефективно“, коментира говорителят на ЕК Наташа Бетрауд.

Първият вицепредседател на ЕК Франс Тимерманс междувременно коментира пред холандски вестник икономическите имигранти. Според данните на европейската гранична агенция Фронтекс около 60% от имигрантите, пристигнали в ЕС през декември, не се квалифицират за убежище, защото не идват от зони с конфликти.

Тимерманс се позовава на данните, за да подчертае необходимостта от ефективна обща политика по връщане на имигранти.

На вчерашната среща на вътрешните министри, която се състоя в Амстердам, двама представители на Гърция, пожелали анонимност пред медията, са коментирали, че са направили няколко опита да връщат имигранти обратно в Мароко и Пакистан, но без успех.

Последни новини
Още от Новини