Има ли полза руската забрана за внос на храни от Запада?

Цените на никои храни в Русия няма да се сринат дори след завръщането на европейската продукция в магазините.

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руското хранително ембарго излезе безсмислено. Контрасанкциите на Москва почти не причиниха вреди на тези, които ѝ създаваха проблеми, и вече стана ясно, че контрасанкциите са неефективни, съобщава Investor.bg. 

Като въведоха ембаргото през август 2014, руските власти го представиха като взета под принуда ответна мярка срещу санкционния натиск на западните страни. После Кремъл нарече санкциите "двуостро оръжие". Това оръжие обаче не порази смъртоносно чуждестранните производители.

Последните статистически данни сочат, че износът на храни от някои страни "притеснителки на Русия" не се е свивал, а е нараствал, откакто през август 2014. Москва се опита да ги накаже заради антируските им санкции. Аграрният износ на Полша например се е увеличавал, а Норвегия е изнасяла все повече риба.

Не се знае точно и как влияят руските антисанкции върху производителите в самата Русия, защото вносът във федерацията спада не толкова заради ембаргото, колкото заради стремителната девалвация на рублата.

Първи ще се върнат чуждестранните стоки с най-висока добавена стойност, като сирената, а доставчиците от чужбина вероятно ще правят отстъпки на руските дистрибутори, за да си върнат предишния дял от пазара в Русия, уточнява експертът Александър Арски. Те обаче няма да успеят - руската валута доста поевтиня и сега вносните стоки ще бъдат значително по-скъпи отпреди. Междувременно реалните доходи на населението стремително спадат, твърди финансистът Татяна Касянова.

Цените на никои храни в Русия няма да се сринат дори след завръщането на европейската продукция в магазините. Поне на първо време. Продавачите твърде охотно вдигат цените по всеки повод, а ги свалят от немай къде, отбелязва анализаторът Сергей Алин.

Последни новини
Още от Новини