Драги: ЕЦБ трябва да защити надеждността си

Ако една централна банка си постави цел, не може просто да я промени, каза президентът на институцията

Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да изпълни целта си за инфлацията, за да защити надеждността си, заяви президентът на институцията Марио Драги, цитиран от Bloomberg.

“Ако една централна банка си постави цел, не може просто да я промени, когато не я постигне“, каза Драги по време на реч във Франкфурт в понеделник, като същевременно отхвърли критиките срещу институцията.

ЕЦБ има по-малко от седем седмици до следващото си заседание на 10 март, когато ще реши дали програмата за изкупуване на акции на стойност 1,5 трилиона долара и отрицателната депозитна лихва са достатъчни, за да се постигне целевото ниво за инфлацията от малко под 2%. 

„Видяхме потенциална опасност, че продължителен период на слаб ръст на потребителските цени – макар и заради петрола – може да дестабилизира очакванията за инфлацията и да стане постоянен“, каза Драги. „Този риск беше подчертан oт факта, че базисната инфлация, която изключва цените на енергията и храните, също е ниска. Базисната инфлация не е обект на нашата цел, но изглежда определя ръста на потребителските цени в средносрочен план“, допълва той.

Инфлацията в 19-членния съюз не е достигала целевото ниво от началото на 2013, пише Investor.bg. Според проучване на Bloomberg през януари ръстът на потребителските цени през януари ще бъде 0,4% след 0,2% инфлация през декември 2015. Драги предупреди, че инфлацията може да стане и отрицателна в близките месеци.

Според прогнозите на ЕЦБ от декември тази година средната инфлация ще бъде 1%, а през 2017 - 1,6%.

В отговор на критиките към политиката на ЕЦБ за ултраоблекчения Драги заяви, че макар и да съдържат „зрънце истина“, те пропускат „голямата картина“.

„Не съм чул да се обсъждат рисковете, ако не се прави нищо. Какво би означавало това за нашата задача да стабилизираме цените, и съответно за икономическия ръст и пазара на труда, както и за бъдещето на нашия валутен съюз“, каза президентът на ЕЦБ. „Това според мен са рисковете, за които човек трябва да е загрижен. В този смисъл нашата парична политика се състои в това да поемем по пътя на намаляване на рисковете“, казва Драги.

Последни новини
Още от Новини