Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Пауел: Петролният данък за страните от ЕС ще е труден за въвеждане

Един от рисковете за ЕЦБ е волатилността на пазара, обяви икономистът

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За германския финансов министър ще е много трудно да прокара още един допълнителен данък след години на намаляване на бюджета. Той не трябва да бъде прилаган във всички държави. Това заяви Дейвид Пауел, главен икономист за еврозоната на Bloomberg Intelligence в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria. Въпросът бе по повод предложението на финансовия министър на Германия за въвеждането на допълнителни данъци, за да се покрият разходите от миграционния натиск в Европа.

Според Пауел изразената от ЕЦБ готовност за промени в лихвените нива през март ще е заради по-големия от очаквания спад на инфлацията, а не заради бежанската криза. По думите му освен ниските цени на петрола като сериозен проблем се очертава и слабият растеж на заплатите.

Миналата седмица Марио Драги специално спомена волатилността и, че това е един от рисковете за ЕЦБ. До скоро този риск не съществуваше и наистина има проблем сега, защото бизнесът отлага инвестиции заради тази волатилност.

По думите на икономиста ЕЦБ разполага с много инструменти. Тя може да започне да изкупува корпоративни облигации, акции, но това няма да промени ситуацията, защото голяма част от дълга е правителствен.

Пауел обясни още, че към момента ЕЦБ не участва в дискусиите за промяна на таргетираното ниво на инфлацията, но според него то трябва да стане 4%.  

Чуйте повече тук:

 

Последни новини
Още от Investbook