Китай - големият победител от спадащите цени на суровините

Коментар на Кевин Хамлин в предаването "Trending Business" по Bloomberg TV

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Кевин, на какво се дължат тези спестявания?

Обикновено се смята като голям недостатък за страни като Бразилия, Южна Африка, Австралия, върху които се отразява негативния ефект от ниските стокови цени. За Китай обаче това е голямо предимство. По-голямата част от спестяванията, възлизащи на стойност от $ 320 млрд., идват по линия на петрола. Останалата част от спестяванията са по линия на възглищата, металите, дори и някои селскостопански стоки. Преди седмица Министерство на търговията оповести данни за спестяванията на Китай от разходите за внос на кошницата от 10 стоки (от петрол до соя), възлизащи на стойност от $ 188 млрд.

Определено това ще има позитивно отражение за някои потребители. Но за кои?

Да, неминуемо голяма част от потребителите усещат ползите от спадащите цени на петрола. Температурите спаднаха до -15 градуса през уикенда. Благоприятен ефект имат също така и по-ниските цени на нефта. Компаниите се възползват от по-ниските цени на суровините. Те са под натиск заради слабото вътрешно и външно търсене. В резултат това обаче продажбите спадат и могат да запишат най-лошите си нива.

Кевин, какво да кажем за паричните власти и курса на водената парична политика? Виждаме ли някакви сигнали за последващ ход от централните банкери?

Това също помага по някакъв начин. Натискът от по-ниските цени означава, че централните банкери имат възможности да намалят лихвените проценти без това да създаде риск от висока инфлация. В същото време по-ниските разходи за внос подпомогнаха Китай да генерира $ 500 млрд. търговски излишък през 2015, с което бе компенсирано изтичането на капитали и натиска върху юана.

 

Последни новини
Още от Новини