Кабрал: Очакваме много нови инвестиции в Португалия тази година

Страната ще отбележи по-висок растеж, обяви министърът на икономиката

Министърът на икономиката на Португалия Мануел Калдейра Кабрал коментира предизвикателствата пред икономиката на страната, новите инвестиции и планираните реформи от Световния икономически форум в Давос 2016.

Джонатан Феро, Bloomberg: Чуваме интересни неща за масовото разпродаване през последния месец на 2016. В Португалия се емитираха 10-годишните облигации, спредовете се разширяват. Какво мислите, че се крие зад това?

Мануел Калдейра Кабрал, министър на икономиката на Португалия: Мисля, че има известни спекулации и някои от пазарните агенти са леко разочаровани от решението, коeто Централната банка взе за Novo Banco. В края на краищата става дума за плавно спекулативно движение. Преди 2 седмици емитирахме облигации, миналата също, и получихме отрицателни лихвени проценти по краткосрочния дълг. Получихме по-нисък спред в сравнение с Германия за публичния дълг по отношение на емисията, която правителството направи. Търсенето превиши три пъти пуснатото количество на пазара.

Джонатан Феро, Bloomberg: Спредът по 10-годишните облигации все още е с 250 базисни пункта над тези на Германия, така че все още има известни съмнения за кредитоспособността на Португалия. Искам също да попитам за подкрепянето на Nova Banco. Какво ще направите, за да успокоите инвеститорите за това, което се случи?

Мануел Калдейра Кабрал, министър на икономиката на Португалия: Каквото и да беше, това не беше решение на независима институция на Централната банка на Португалия. Централната банка е независима, така че това беше решение в съответствие с това какви ще бъдат решенията в Европа, които големите кредитори ще платят част от спасяването на банките. Това е нещо, за което можем да се съгласим или не, но това е независима институция. Не смятам, че ще имаме нужда от още такива операции. Банката се стабилизира и в този смисъл действието беше положително. Разбира се не беше добре за инвеститорите и наблюдаваме това, за да гарантираме сигурността на страната.

Джонатан Феро, Bloomberg: За инвеститорите, които гледат телевизорите си в момента, какво ще кажете за португалските банки? Мислите ли, че имат нужда от допълнителен капитал?

Мануел Калдейра Кабрал, министър на икономиката на Португалия: Мисля, че има специфични случаи, когато подсилването е нещо хубаво. Но не мисля, че има широкоразпространен проблем с португалските банки. Имаше проблем с процеса по нагаждане. Те бяха подсилени, в някои беше инвестиран чуждестранен капитал и това беше положително действие, защото им даде повече стабилност.

Джонатан Феро, Bloomberg: Чува се, че мнозина са разтревожени за нуждата от допълнителен капитал за тези банки.

Мануел Калдейра Кабрал, министър на икономиката на Португалия: Бих изключил нуждата от повече капитал. Всъщност приветствам чуждестранните инвеститори да използват възможностите си и по-ниските цени на нашите активи в банковата система, за да подсилят капитала.

Джонатан Феро, Bloomberg: Другият въпрос е какво ще се случи с решението на вашето правителство да отмени част от орязването на разходите. Какво мислите по този въпрос и можете ли да успокоите инвеститорите, че всъщност не се отказвате от затягането, за да бъдат те по-спокойни.

Мануел Калдейра Кабрал, министър на икономиката на Португалия: Не можем да разчитаме само на съкращаването на разходите.Намираме се в продължителен процес на консолидация, който е много важен за страната. Причината не е, че срещаме натиск от чужбина, а че наистина сме се посветили силно на намаляването на дълга на страната, да вкараме в ред публичните сметки, това е много важно за нас в момента. И движението, което направихме в бюджета, намалихме дефицита, така че според мен предстоящата година ще е добра.

Джонатан Феро, Bloomberg: Добре, обяснете, ако се откажете от част от програмите за затягането на коланите по какъв начин точно ще се свие дефицитът. Надявате се на по-висок растеж, от къде ще дойде той?

Мануел Калдейра Кабрал, министър на икономиката на Португалия: Вече видяхме по-силен растеж, намаляването на цените на енергията също влияе по положителен начин на страната. Това, което виждаме в Португалия, е много силна ангажираност за нови инвестиции. Нови инвестиции от големи компании като Volkswagen, Bosh, Siemens идват в страната. Появяват се такива в аеронавтиката, туризмът отбеляза много добри резултати миналата година. Сега се очаква те пак да са такива. Така че, да, ще има по-висок растеж в съответствие с нарастващия растеж в Европа и това ще помогне в известна степен на бюджета. 

Чуйте тук:

 

Последни новини
Още от Новини