Baidu влиза в бизнеса с безпилотни коли

Китай е много близко до САЩ в технологиите за изкуствен интелект, каза старши вицепрезидентът на компанията Уан Жин

Уан Жин Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Уан Жин Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Значи Baidu влиза в играта? Какво планира?

Тяхната амбиция е да имат свои автономни превозни средства в 10 китайски града до три години. Старши вицепрезидентът Уан Жин, който отговаря за тези безпилотни автомобили, каза, че през последните три месеца работят върху т.нар система „автомозък“, която обединява технологии за шофиране, както и за наблюдение на околната среда, с цел вземане на решения. След това ги инсталират в автомобили на BYD, който е водещият китайски производител на електроавтомобили. Уан е уверен, че ще Baidu ще стане лидер в тази ера на интелигентни машини. Чуйте какво каза:

Китай започна да произвежда автомобили 100 години след другите страни. Този култ към технологията сега е в китайски ръце. При електроавтомобилите и интелигентните коли основната технология става не двигателят и скоростния лост, а изкуственият интелект. И това е сфера, в която Китай е много близко до САЩ. Това дава шанс на Китай да настигне и да стане лидер. 

Системата „автомозък“ е в сърцевината на технологията на Baidu за автомобили без шофьор.

Какви подобрения видяхме в тази сфера?

В момента почти всички се опитват да влязат там. Google, Tesla, GM и Ford разработват безпилотни автомобили. Google стартира своя проект през 2009. Те вече проведоха тестове с 2 млн. мили изминат път. Елън Мъск от Tesla казва, че до две години безпилотни коли ще превозват пътници от Лос Анджелис до Ню Йорк. GM, Ford и Boston Consulting Group казват, че това е бъдещето за безпилотните автомобили:

Другата година ще има сензори за самопаркиране, както и автопилот в задръстванията. След две години ще има автопилоти за магистрали и автопилоти за градски зони и към 2025 ще имаме напълно автономни МПС-та из градовете по света. Уан казва, че понеже Baidu познава пътищата в страната ще има предимство пред американските производители, които не познават китайските градове много добре.

И ако някой е бил в пекинско задръстване ще знае, че автономното шофиране би спестило много нерви. Но по отношение продуктивността как това се вписва в историята на китайския растеж.

Вписва се доста добре, защото президентът Си Дзинпин се опитва да подтиква страната към иновация. Той спря на павиолиона на Baidu в една конференция миналата година и изслуша плановете им за безпилотните автомобили. Този пазар е изключително печеливш и има огромен потенциал. Baidu изчислява, че китайският пазар за транспортни услуги струва $1.5 трлн. на година в приходи. Тези елетроавтомобили се очаква да заемат голяма роля в китайската стратегия за растеж.

Вижте видео: 

 

Последни новини
Още от Новини