Саудитска Арабия иска да увеличи чуждите инвестиции в непетролния сектор

Планът е част от радикална реформа в икономическата политика, за да може монархията се адаптира към ера на евтин петрол

Рияд Снимка: Waseem Obaidi/Bloomberg Рияд Снимка: Waseem Obaidi/Bloomberg

Саудитска Арабия иска да увеличи поне двойно преките чуждестранни инвестиции през следващите 10 години, като се фокусира върху нови сектори, като минната индустрия, здравеопазването и информационните технологии, съобщи Investor.bg, позовавайки се на председателя на Агенцията за инвестиции.

Планът, представен от Абдуллатиф ал Отман, е част от радикална реформа в икономическата политика, тъй като монархията се адаптира към ера на евтин петрол.

В миналото чуждестранните инвестициите бяха концентрирани в петролния и газовия сектор в най-голямата износителка на петрол в света.

Сривът в цените на петрола през последните 18 месеца постави под въпрос тази стратегия. Отман заяви, че Агенцията за инвестиции сега ще търси чуждестранен капитал в редица сектори, които нямат връзка с петрола.

Предизвикателствата пред агенцията са няколко – тромава бюрокрация и недобре развита правна система, които в миналото отблъскваха инвеститорите. Сривът в цената на петрола забавят ръста на икономиката в монархията, а геополитическите напрежения могат да създадат допълнителни усложнения.

Преките чуждестранни инвестиции достигнаха връх от 40 милиарда долара през 2009 г. и оттогава спадат до 8 милиарда през 2014 г.

Отман заяви, че агенцията ще премахне бюрократичните и регулаторни пречки, като говори директно с компаниите, за да идентифицира техните опасения.

Планът за инвестициите е част от по-голяма реформа, която включва приватизация, промяна в начина на управление на петролния сектор, както и по-ефективни разходи.

Последни новини
Още от Новини