Шварцман: Pегулаторите навредиха на банките повече отколкото кризата

Европейските банки са в състояние на отложено възстановяване

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Финансовите регулатори навредиха на банките повече отколкото финансовата криза, след което попречиха на възстановяването в Европа. Това заяви Стив Шварцман, главен изпълнителен директор на Blackstone Group, по време на Световния икономически форум в Давос, цитиран от Bloomberg.

“Регулациите направиха света по-опасен в някои отношения. Нямам вече доверие просто да оставя нещата в ръцете на регулаторите, предвид удивителните резултати”, каза Шварцман.

Според него някои финансови регулатори, които са контролирали индустрията преди кризата през 2008 не са си вършили добре работата. Действията им оттогава направиха някои фирми по-сигурни, но това имаше нежелани ефекти над пазарите като например някои дилъри бяха принудени да се изтеглят от пазара на активи с фиксирана доходност и да преминат към и без това затрудненото кредитиране.

„Във времена на стрес пазарите на активи с фиксирана доходност имат огромни пропасти, където трейдърите вече не могат да осъществят сделки, в резултат на което се стига до големи загуби“, казва Шварцман и допълва, че това се дължи на последиците от регулациите.

„Европа е толкова фрагментирана. Европейските банки са в състояние на отложено възстановяване. Не знам какво ще правят в продължение на години, това е мистерия за мен“, заяви изпълнителният директор на Blackstone Group.

Той влезе в спор с холандския финансов министър Йерун Диселблум, който посочи, че властите е трябвало да се намесят и да спасяват банки, за да предотвратят колапс във финансовата система.

„Моля ви, не казвайте, че банките са прекалено регулирани. Бяхме принудени да се намесим за сметка на данъкоплатците и с огромни негативни ефекти върху реалната икономика и все още се справяме с тази ситуация“, каза Диселблум.

Холандският финансов министър призна, че предстои още работа, за да се гарантира, че банките имат достатъчно капитал, за да удържат на потенциални шокове. Според него капиталовите изисквания са сред редицата теми, по които трябва да се работи, за да се помогне на банките да растат отново.

Последни новини
Още от Новини