Намаляват страховете от твърдото приземяване на Китай

Боб Паркър от Credit Suisse Asset Management коментира данните за икономиката

Гай Джонсън, Bloomberg: Има толкова много неща, за които да говорим днес. Нека започнем от Китай. Очевидно икономиката се забавя, очевидно страната се бори. Тази сутрин видяхме, че пазарите в Европа са нагоре. Можете ли да разясните какво се случва?

Боб Паркър, главен консултант в Credit Suisse Asset Management: Първо искам да дискутирам израза „се бори“. Да, икономиката се забавя, но това е дългосрочно движение надолу към по-бавен растеж. Това е съвместимо с вероятен 6,5% растеж през 2016 и аз все още споделям мнението, че ако обхванем три години, не трябва да сме изненадани от намаляване на скоростта на растежа до 5%, нека кажем, за тригодишен период от време.

Гай Джонсън, Bloomberg: Мисля, че страната се бори да направи прехода от икономика, основана на индустрията към икономика, базирана на услугите.

Боб Паркър, главен консултант в Credit Suisse Asset Management: Ние всички наблюдаваме това значимо преструктуриране на китайската икономика. По отношение на оповестените днес данни, виждаме, че: първо, страховете за краткосрочното твърдо приземяване сега изчезват. Второ, за преминаването към икономика, задвижвана от сектора на услугите, мисля, че този преход все още се движи. Ако погледнете към PMI индексите – тези за сектора на услугите са силни, а тези за производството – слаби. Стойностите на индустриалното производство са по-малки от 6%. Това не е голяма стойност, но съответства на забавянето на производството в Китай. Търговията на дребно е силна, услугите също, инфраструктурните разходи все още нарастват на повече от 15%. Според мен ще видим още облекчения при паричната и фискалната политика. През това тримесечие Китай ще регистрира потребителски излишък и ще има възможност за продължение на политиката по облекченията от фундаментална гледна точка. За да отговоря на въпроса ти, защо пазарите се съживяват - защото страховете от твърдото приземяване в краткосрочен план сега силно са намалели.

Гай Джонсън, Bloomberg: Тогава на база на резултатите, които имаме към момента, какво можем очаквамe? Току-що казахте за възможността за още стимули в Китай. Може би ще има промяна при лихвените проценти?

Боб Паркър, главен консултант в Credit Suisse Asset Management: Мисля, че има много голяма вероятност, не е задължително да е през този месец, но със сигурност през някои от следващите 2-3, да видим по-ниски лихвени проценти и по-ниски изисквания към банковите резерви.

Чуйте видеото тук:

 

Последни новини
Още от Пазари