Киев повиши цената за транзит на руския газ

Тарифата вече е 7,90 долара за преноса на 1 000 куб. метра

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

От 1 януари 2016 таксата за транзит на руски природен газ за Европа е утроена, съобщава украинското издание "Енергетичний ринок". От началото на годината таксата ще бъде в размер на 7,90 долара за преноса на 1 000 куб. метра природен газ на 100 км. До 31 декември 2015 таксата беше в размер на 2,50 долара.

Увеличаването на тарифата е решение на енергийния регулатор на Украйна. Доскоро нейният размер се определяше по силата на двустранния договор между Нафтогаз Украйна и Газпром от 2009 и зависеше от цената на природния газ, пише Investor.bg.

От началото на 2016 обаче тарифата ще се определя от Националната комисия за държавно регулиране в сферата на енергетиката и комуналните услуги. Това е записано в Закона за пазара на природния газ. Новата тарифа е определена на базата на разходите на украинската газопреносна компания "Укртрансгаз", а влиянието на цената на природния газ е сведено до минимум.

Според източници на украинското издание Киев ще предостави първата фактура с увеличената такса за транзит на Газпром през февруари – за транзитираните количества през януари.

Очакванията са, че руският гигант няма да приеме новата методика за определяне на таксата и ще откаже да плати пълния ѝ размер. Тогава украинската страна ще потърси разликата чрез арбитраж.

Отношенията между Русия и Украйна се влошиха през 2014, когато Москва едностранно анексира Кримския полуостров.

Последни новини
Още от Новини