WhatsApp става безплатна за потребителите

Услугата има 900 млн. месечно активни потребители

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Приложението за съобщения WhatsApp, което е собственост на Facebook, премахва годишната такса от 99 цента за ползване на услугата. Това съобщи съоснователят на приложението Ян Коум по време на конференцията DLD в Мюнхен, цитиран от DPA.

„Придобиването ни позволи да се концентрираме над ръста, а не над печеленето на пари“, заяви Коум в понеделник. Промяната по думите му ще влезе в сила до седмици. 

Приложението се радва на сериозна популярност и в момента има над 900 млн. месечно активни потребители. Според Коум премахването на таксата може да помогне на WhatsApp да нарасне още повече.

В бъдеще компанията ще се концентрира над комуникацията между корпорациите и потребителите, заяви Коум по отношение на възможния бизнес модел на компанията.  Той обаче все още не коментира дали услугата ще добави видео разговори в бъдеще или не. 

Коум обосновава отпадането на таксата и с това, че потребителите на  WhatsApp в някои страни нямат кредитни карти или дори банкноти. Опасенията, че един ден ще трябва да започнат да плащат (след първоначалното едногодишно безплатно ползване), безпокои потребителите, а на това трябва да се сложи край, пояснява той.

Досега първата година, през която даден потребител ползва услугата, беше безплатна, а се таксуваше всяка следваща година. Таксата бе 99 щатски цента (89 евроцента за Европа). Отсега нататък обаче вече няма да има никакви такси за ползване на приложението, пише Investor.bg.

В момента услугата има 900 млн. месечно активни потребители, докато по време на придобиването от Facebook преди две години за $22 млрд. броят им бе 450 млн.

Сделката с Facebook е позволила на WhatsApp да ползва инфраструктурата на най-голямата онлайн мрежа в света, например за пускането на гласова телефония, което иначе би изискало високи ресурси.

„Същевременно WhatsApp успя да запази независимостта си“, уточнява Коум. По думите ми софтуерните разработки продължават да се случват чрез собствена платформа.

Последни новини
Още от Новини