Кашъмов: Правомощията на главния прокурор трябва да бъдат намалени

Въпреки това съдебната реформа не може да се осъществи без Цацаров, каза адвокатът

Александър Кашъмов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Александър Кашъмов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Във Враца наблюдавахме ученик така възпитан, че да тръгне с бокс срещу двама души. Така обобщи случая с починалия младеж Тодор от Враца адвокатът и ръководител на правния екип на неправителствената организация „Програма достъп до информация“ Александър Кашъмов в „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria. Той говори за същността на съдебната реформа. В този ред на мисли, наказателното право трябва да бъде последна инстанция за справяне с проблемите, допълни той. Съдебната реформа трябва да започне с усилия за превенция още в детската градина и училището.

Прокуратурата в голяма степен трябва да се реформира, каза адвокатът, допълвайки, че останалата част от съдебната система функционира добре. Основният акцент трябва да бъде прозрачността на работата на органа, като например да се съобщава на какво основание се прекратяват наказателните производства, добави Кашъмов.

Трябва да бъде намален мандатът на главния прокурор и част от неговите правомощия да бъдат предадени на заместник – главните прокурори, заяви адвокатът. Въпреки това той бе категоричен, че съдебната реформа трябва да стане „заедно с Цацаров“.

 

Последни новини
Още от Новини