Дянков: Ръcтът на БВП идва от еврофондовете

Правителството забавя обещаните реформи, каза бившият финансов министър

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската икономика се съживява, но основната причина за това са средствата от еврофондовете. През тази година обаче парите от ЕС ще бъдат по-малко. Това каза бившият финансов министър Симеон Дянков, цитиран от Investor.bg. Според него правителството е стабилно, но „стабилност е различно от растеж“.

Политическата стабилност може да ни успокоява само за определено време и то вече отмина, каза още бившият финансов министър.

Препоръката на експерта към неговия наследник Владислав Горанов е да се затегне дисциплината и дефицитът да бъде по-малък от прогнозния – 2,5% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Според Дянков правителството забавя обещаните реформи. „Сега сме по-назад в съдебната реформа, отколкото преди година“, категоричен беше Дянков и допълни, че нито едно от „големите неща“, които трябва да се случат в съдебната система, не са се случили. Според него вече липсва и желание за промени в системата.

Изгода да няма съдебна реформа имат хората, „които в последните 25-26 години не са имали нужда от тази реформа, защото те ще излязат от съдебната система и ще загубят позиции“.

Симеон Дянков посочи още, че нищо не се случва в редица ключови сектори - здравеопазване, енергетика и други. Реформата в енергетиката например само намалява дефицита в НЕК на годишна основа, но не решава проблемите на сектора, нито намалява общия дефицит, който е над 4,5 млрд. лв.

Пенсионната реформа пък е само частична и оценена от Дянков като „положителна, но недостатъчна стъпка“. Опит за промени прави и Румяна Бъчварова в системата на МВР, каквито поредица от министри не са направили с години. Положителни стъпки финансистът вижда и по отношение на готвените промени за БДЖ и водната реформа.

При половинчати реформи обаче има вероятност противниците на промените да ги върнат, смята експертът и посочи за пример пенсионната реформа на първия кабинет на Бойко Борисов, която беше спряна от правителството на Пламен Орешарски.

Една от причините за липсата на реформи са министрите от Реформаторския блок, смята Симеон Дянков. Според него в  здравеопазването например през 2015 са влезли с 1,2 млрд. лева повече спрямо 2012, а „системата е същата, нищо не се се изменило“. Той посочи, че ограничаването на изтичането на средства от системата не може да се прави за сметка на правата на гражданите, визирайки готвените промени, като например хоспитализация и покупка на лекарства чрез пръстов идентификатор.

Според бившия финансов министър данък „вредни храни“ е „вредна идея“, а по отношение на данък „уикенд“ идеята е била представена в неподходящото време.

Последни новини
Още от Новини