Юнкер: На бежанците трябва да се даде правото да работят

Граничният контрол има потенциала да срине общия пазар и единната валута, каза председателят на ЕК

Снимка: John Wreyford/Bloomberg News Снимка: John Wreyford/Bloomberg News

Бежанците трябва да получат възможност да работят в Европа. За това се застъпи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Dnes.bg.

"Тези, които търсят закрила трябва да имат възможност да се интегрират и да работят. Така можем да се предпазим от неприятни неща и за себе си", каза в Брюксел той.

Юнкер отхвърли възможността имигрантите да избират държавите, в които ще останат и заяви, че те трябва да отидат там, където бъдат преразпределени.

Председателят на Европейската комисия представи очакванията си за 2016 г. и призна, че политиката към бежанците е един от неуспехите на изминалата година, заради нежеланието на страните членки да прилагат решенията, които техните ръководители приемат в Брюксел.

"Уморих се да слушам критики, че не e направено много. Не е така. Поредица страни намират трудно да приложат решенията, които сами са приели. Това ни изправя пред сериозна криза на доверие, че не можем да се справим, но не смятам да се предавам, особено по отношение на страните, които не искат да приемат повече бежанци“, заяви Юнкер.

"Трябва да сме по-малко арогантни и по-изпълнителни", добави той.

Според Юнкер възстановяването на граничния контрол ще струва 3 млрд. евро годишно на бизнеса и може да постави под въпрос съществуването на общия пазар и на еврото.

"Не искам да драматизирам, но какъв е смисълът от общата валута, ако не можем да пътуваме свободно", запита реторично той.

Според него "ако някой иска да убие Шенген, може да го направи чрез общия пазар". Юнкер предупреди, че ако това се случи, безработицата ще излезе извън контрол, а загубите на икономическия растеж, ще са неизмерими. Общият пазар ще бъде докаран до ръба и може да се сгромоляса", предупреди шефът на Еврокомисията.

300 млн. евро струват на държавите и на бизнеса граничните проверки само на моста между Швеция и Дания. Дори 1 час чакане на границите е загуба от 55 000 евро на камион годишно и могат да достигнат до 3 млрд. евро в европейски мащаб.

В момента 5 шенгенски държави (Германия, Австрия, Швеция, Дания, Норвегия) временно са възстановили проверките по границите в опит да намалят притока на бежанци, а Франция заради извънредното положение с тероризма.

Юнкер изрази убеденост, че изпълнението на бежанските квоти ще продължи и заяви, че няма да бъде допуснато някои държави да откажат да изпълняват своите.
 
Европейската комисия е решена да осъществи и проекта си за "горещите точки", чрез които в Гърция и Италия да бъдат идентифицирани всички новопристигащи и преразпределяни пропорционално към вътрешността на ЕС.

Според председателя на ЕК броят на имигрантите макар и значителен е несравнимо по-малък от тежестта, стоварена върху други страни и финансово богата Европа може да се справи с проблема. Той сравни ситуацията с Йордания и каза, че ако пропорцията се гледа, това би означавало в ЕС да пристигнат 100 млн. бежанци.

"Нямам илюзии за годината, която предстои – всичко ще бъде трудно, но аз няма да се предам", обеща Юнкер.

Той отхвърли идеята, "че това е началото на края", която вчера бе изречена от еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос. Юнкер обаче призна, че е разтревожен от броя на разногласията, защото те могат да събудят стари проблеми между страните.

"Като сравнявам живота си с този на родителите и дедите ми, проблемите ми ми изглеждат дребни", заяви председателят.

Сред темите, с които Брюксел ще се занимава извън бежанците Юнкер посочи исканията на Великобритания за реформи, завършването на банковия съюз, намаляване на безработицата, увеличаването на инвестициите, енергийния съюз, цифровият и капиталовият пазари. Ще се работи и по създаването на обща задължителна минимална социална база.


 

Последни новини
Още от Новини