САЩ очаква Китай да подкрепи мерки срещу Северна Корея

САЩ, Япония и Южна Корея искат наказание заради ядрения опит на Северна Корея

Ким Чен Ун (вляво), лидер на Северна Корея. Снимка: Dieter Depypere/Bloomberg Ким Чен Ун (вляво), лидер на Северна Корея. Снимка: Dieter Depypere/Bloomberg

САЩ, Япония и Южна Корея очакват Китай да се присъедини към тях и искането им за резолюция на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея, която да накаже страната за четвъртия ядрен тест, който извърши, съобщава Bloomberg, цитирайки заместник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. 

Блинкен  говори на 16 януари след среща в Токио със заместник-министрите на външните работи на Япония Акитака Саики и на Южна Корея – Лим Сун Нам. Трите страни обсъждат по-строги санкции срещу Северна Корея в Съвета за сигурност на ООН след опита с водородна бомба, който Северна Корея извърши на 6 януари. Китай е страна, която има право да наложи вето на решение на Съвета за сигурност на ООН и единственият сериозен съюзник на Северна Корея. Пекин призова за връщане на преговорите за разоръжаване, като средство за справяне с проблема. 

„Всички в Съвета по сигурността сме решени да предприемем сериозни мерки и очакваме Китай да се присъедини към усилията ни. Очакването ни, заедо с колегите ми от Япония и Южна Корея, е Китай да демонстрира лидерство в Съвета по сигурността заедно с нас и да направим така, че да има сериозни последствия за действията на Северна Корея“, каза Блинкен. 

Блинкен ще иска това лично в Китай на срещата си с представителите на властите в Пекин, планирана за 20-21 януари. 

 

Последни новини
Още от Новини