Предизвикателствата пред замърсяването в Югоизточна Азия

Емисиите са се увеличили с 227%, коментира Енда Къран от Bloomberg

Шери Ан, Bloomberg: Къде се нарежда АСЕАН по отношение на глобалното замърсяване?

 

Енда Къран: Мисля, че няма да можем да го класираме сред водещите замърсители, но е интересно, ако погледнете скорошен доклад, представящ времето от преди две десетилетия до 2010. Там ще видите, че емисиите в Югоизточна Азия са се увеличили с 227%. Това очевидно е голямо нарастване, а Азиатската банки за развитие е силно обезпокоена от последиците от тези емисии. Тук бих отбелязал, че в списъка на топ 10 все още се оглавява ЕС, Китай, Северна Америка. Индонезия всъщност е единствената в АСЕАН, която попада сред водещите замърсители.

 

Шери Ан, Bloomberg: Можем ли да споменем тук кои са най-големите замърсители в Югоизточна Азия?

 

Енда Къран: Бих посочил Индонезия, но също Тайланд, Малайзия, Сингапур, защото, ако си спомняш, те претърпяха много бърз икономически растеж в рамките на тези две десетилетия. По това време те използваха много енергийни източници, за да си осигурят икономически напредък. Така че естествено те излъчват големи емисии. Това е широкоразпространен проблем в АСЕАН, но Азиатската банка за развитие е по-загрижена за това какви ще са икономическите последици от това.

 

Шери Ан, Bloomberg: Точно, последиците. Какво означава това увеличаване на емисиите в Югоизточна Азия за останалата част от света?

 

Енда Къран: Погледнете за момент какво се случва със света в момента. Страните се тревожат за сушата, наводненията, проблемите при производството на храна и други сектори, които движат икономиката. И на второ място разбира се това силно влияе върху икономиката и трупа голяма сметка, която ще трябва да плащаме. Интересно е как темата се съотнася към споразумението за климата в Париж, което предвиди безпрецедентни начини за справяне с климатичните промени. Когато мислим за Китай, за ЕС, трябва да наблюдаваме и АСЕАН.

Чуйте видеото тук:

 

Последни новини
Още от Новини