ЕИБ няма да дава заеми на Volkswagen

Това е решението на президента докато тече разследването срещу компанията

Емблема на VW. Снимка: Miles Willis/Bloomberg Емблема на VW. Снимка: Miles Willis/Bloomberg

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви, че няма да дава заеми на Volkswagen докато срещу немския автомобилен производител тече разследването във връзка със скандала с вредните емисии, съобщава Bloomberg, позовавайки се на президента на банката Върнър Хойер. 

ЕИБ прави преглед на заем от 400 млн. евро, който е дала на Vw  през 2009 г., а компанията е върнала през 2014 г. Заемът може да е свързван с манипулациите, каза Хойер на пресконференция. Други средства от банката нямат връзка със скандала, допълни той. 

„Бяхме поразени, разочаровани и сега сме притеснени за обвиненията, включително индикациите от директори на високи постове в компанията за неподходящо и вероятно мошеническо поведение. За да се подсигурим, решихме да преустановим даването на заеми на Volkswagen “, каза Хойер. 

Базираната в Люксембург Европейска инвестиционна банка финансира инвестиционни проекти, които допринасят за цели в областта на научните изследвания и развойна дейност, инициативи за опазване на природата, инфраструктура и малки бизнеси. 

 

 

Последни новини
Още от Новини