Гърция се завърна към инфлация

Край на почти три години дефлация

Пиреос. снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Пиреос. снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Инфлацията в Гърция се завърна през декември, слагайки край на почти три години понижения по време на икономическата и политическа криза, съобщи Bloomberg.

Увеличението с 0.4%, по европейска методология, последва спад с 0.1% през ноември и отбеляза първите положителни данни от февруари 2013, според изявление на Hellenic Statistical Authority. Средната оценка на четирима икономисти в изследване на Bloomberg бе за увеличение с 0.2 от миналия месец.
Това е още една стъпка от завръщането на страната към нормалност след един от най-турболентните периоди в икономическата й история. Все пак увеличението на цените бе задействано от новите данъци върху продажбите. Те бяха приети през август като част от третата спасителна програма.
"Увеличението почти изключително се дължи на ръста на косвените данъци, които се повишиха от 13 до 23% за много основни стоки", коментира Илиас Лекос, главен икономист в Piraeus Bank SA в Атина. 
Увеличението на цените в Гърция надхвърля средната инфлация в еврозоната от 0.2 процента. Най-големите увеличения през декември бяха на цените на храните и безалкохолните напитки, които нараснаха с 2.7% и хотели, кафенета и ресторанти, които се повишават с 2.5 процента. Основният дефлационен натиск идва от жилищните разходи, включително за отопление, които падат с 3.8 процента.

Последни новини
Още от Новини