Американските регулатори не одобриха плана на VW

Компанията ще трябва да представи нови мерки

Матиас Мюлер, главен изпълнителен директор на Vw. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Матиас Мюлер, главен изпълнителен директор на Vw. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Калифорнийският борд по въздушни ресурси (CARB) казва, че предложената от Volkswagen през декември поправка на двигателите на засегнатите от скандала с вредните емисии дизелови автомобили на компанията е непълна и че няма лесен и бърз начин за поправянето им. Става въпрос за 480 хил. дизелови автомобили с двулитрови двигатели. Калифорнийският борд написа на сайта си, че Volkswagen са взели решение да мамят на тестовете за вредни емисии, а след това са се опитали да го прикрият и сега трябва да оправят нещата.  Американската Агенция за опазване на околната среда (EPA) също подкрепя позицията на местния регулаторен орган, като казва, че планът на  Volkswagen не може да получи одобрение. Това означава, че компанията отново трябва да започне да обмисля мерки. От  Volkswagen вече казаха, че ще представят преработено предложение на срещата си с регулаторните органи, която ще се проведе на 13 януари. Те отново потвърдиха желанието си за сътрудничество с регулаторите в Калифорния и не само там.

В същото време за главния изпълнителен директор на Volkswagen Матиас Мюлер е трудно да се справи с последствията от скандала.  По време на интервю за американско национално радио в неделя нещата не се развиха добре за него. Той отхвърли кризата, като каза, че  Volkswagen не е лъгал регулаторите за разликите в резултатите на тестовете и реалните емисии, изхвърляни от дизеловите автомобили на компанията. Вместо това той отдаде случилото се на технически проблеми, които произтичат от погрешна интерпретация на американския закон. След това Мюлер постави под съмнение уверението на репортера, че американците вярват, че в компанията може да има етични проблеми. Мюлер каза, че не разбира защо репортерът би казал това. Осъзнавайки колко решаващо може да бъде интервюто, от Volkswagen поискаха от радиото още една възможност за интервю, в което се извиниха и казаха, че напълно приемат нарушението. Това означава, че PR проблемите вече са налице и според анализаторите те са отражение на действията на  Volkswagen от последните няколко месеца. Компанията беше силно критикувана, защото Матиас Мюлер не се срещна с регулаторните органи в САЩ в продължение на 4 месеца след началото на кризата и след като беше назначен за главен изпълнителен директор.

 

Последни новини
Още от Новини