Китай засилва намесата си на валутните пазари

Междубанковата лихва в юани в Хонконг скочи до безпрецедентни нива

Китайски юани. Снимка: Bloomberg Китайски юани. Снимка: Bloomberg

Овърнайт лихвата на междубанковия пазар в Хонконг скочи с 53% до 66,82% на 12 януари, съобщава Bloomberg. Лихвата по едноседмичните заеми скочи с 22,6% до 33,8%. Рекордният ръст идва в момент, в който китайските власти се опитват да подкрепят валутния курс на юана и да ограничат изтичането на капитали от страната.

Юнът, търгуван на свобония пазар в Хонконг, поскъпна с 0,7%, като временно съкрати разликата с валутния курс в Шанхай, която се повиши до рекордно високо ниво от 2,9% през миналата седмица.

Ръстът в офшорния междубанков лихвен процент в юани предполага липсата на ликвидност, казаха от Органа по паричната политика на Хонконг. Органът е предоставил ликвидна подкрепа на кредиторите. Китайската централна банка многократно се намеси на офшорния пазар на юана, за да се справи със спекулантите, казват хора, запознати със случая.

Депозитите в юани в Хонконг намаляха значително през последните месеци заради очакванията, че китайската валута ще поевтинее и нежеланието на инвеститорите да я притежават.

Ето как коментира ситуацията Грегъри Търк от Bloomberg News:

Трябва да анализираме ситуацията в контекста на случилото се през миналата седмица. Тогава спредът между валутния курс на юана на местния пазар и този на офшорния се увеличи до рекордно висока стойност, като достигна 1000 пипса. Китайската централна банка се опитва да регулира стойността на валутата. Спредът, регистриран през миналата седмица, оказа влияние на световните пазари. Това е просто още един начин, по който се опитват да регулират постепенното поевтиняване на юана.

Най-прекият ефект ще бъде усетен на пазара на облигации, деноминирани в юани в Хонконг - това е офшорният пазар за такива инструменти. При такива високи лихвени нива цените вървят стремглаво надолу. Остава да видим какъв ще е ефектът върху новите емисии. Поевтиняването на юана през последните няколко месеца сви обема на пазара. Обръщането на спреда, по-високите лихви и понижаването на ликвидността могат да окажат негативен ефект върху пазара на облигации, деноминирани в юани в Хонконг.

 

Последни новини
Още от Новини