Инвеститорите не се притесняват от ситуацията в Испания

Това показват заявките за първата емисия облигации на страната за 2016 г.

Заявките за купуване на първата емисия държавни облигации на Испания повече от три пъти обема ѝ, като това показва, че инвеститорите не се притесняват от неясната политическа ситуация в страната. Испания пласира 10-годишни ДЦК на стойност 9 млрд. евро, като интересът към тях беше сериозен и заявките достигнаха 29 млрд. евро. 

„Въпреки политическата неяснота, министерството на финансите на Испания пласира емисията 10-годишни ДЦК при конкурентни условия. Емисията вероятно е била подкрепена от широка и диверсифицирана инвеститорска група“, каза Амро Лиу от ABN. 

Изборите в Испания, които се проведоха през декември, разпределиха така силите в парламента, че трудно може да бъде съставена коалиция, като дори е възможно да се стигне до нови избори. Освен това на 11 януари за премиер на регионалното правителство на Каталуния беше избран сепаратисткият политик Карлес Пучмедон. Той обеща да възобнови процеса по отделянето на автономната област от Испания. Интересът към държавните ценни книжа на страната обаче показва, че тези притеснения не са основен фактор за инвеститорите. 

Испанските облигации все пак не останаха имунизирани срещу политическите събития в страната. От началото на декември 2015 г. спредът между 10-годишните испански ДЦК и 10-годишните италиански ДЦК се разширяваше, като стигна двумесечен връх от 0,22%. Това показва, че инвеститорите приемат италианските облигации за по-нискорискови.

Според Лиу основната причина за това е политическият риск.

 

 

Последни новини
Още от Новини