Yahoo може да продаде основния си бизнес

Компанията може да се окаже в ръцете на друг собственик, а не само да отдели основния си бизнес

Централата на Yahoo. Снимка: Noah Berger/Bloomberg Централата на Yahoo. Снимка: Noah Berger/Bloomberg

Yahoo! Inc. обмисля да продаде основния си бизнес, вместо да го отдели от останалите дейности на компанията, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията. Подобен ход би представлявал сериозен завой в намеренията на компанията, която е поставена под натиск от акционери активисти. 

През декември мениджмънта на Yahoo представи план, според който основният интернет бизнес на компанията да бъде отделен. Това беше последната от няколко различни стратегии, предложени през последната година, чиято цел е справянето със забавянето в приходите. Сега обаче тази идея може да бъде оставена и компанията да се насочи директно към продажба. 

Все още не е взето окончателно решение и не е наета банка, която да започне официалния процес по продажбата и да влезе в контакт с потенциални купувачи, казват източниците, на които Bloomberg се позовава. Те допълват, че планът за отделяне на основния бизнес на компанията, обявен на 9 декември, е бил стратегически ход от страна на главния изпълнителен директор Мариса Майер, чиято цел е била да спечели време, за да направи Yahoo по привлекателен актив, включително чрез понижаване на разходите на компанията. 

„Няма решение от страна на Борда за продажба на компанията, или която и да било част от нея. Вярваме, че бизнесът остава силно подценен и сме фокусирани върху това да отключим неговата стойност чрез разделяне на активите ни по начина, по който говорихме, както и като работим по трансформирането на оперативния ни бизнес“, каза президентът на Yahoo Мейнърд Уеб по време на конферентен разговор, когато плановете за отделяне бяха разкрити през декември. 

Сред евентуалните купувачи на Yahoo, ако се стигне до решение за продажба, е телекомуникационната компания Verizon, от която намекнаха, че биха разгледали подобна възможност „ако има смисъл“. 

Говорителката на компанията Сара Мерън отказа коментар за Bloomberg. 

 

 

Последни новини
Още от Новини