Инфлацията в Китай достигна 1,6% през декември

Данните отговориха на прогнозите, но остават значително под търсените

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Инфлацията в Китай достигна 1,6% на годишна база през декември, отговаряйки на прогнозите на икономистите, но остана наполовина под целта, поставена от правителството за 2015 г., съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни от Националното статистическо бюро на Китай. 

Ръстът в потребителските цени все пак нараства слабо спрямо ноември, когато увеличението беше в размер на 1,5%. 
Производствените цени (цените на едро за стоките, които излизат от фабриките) обаче бележат спад от 5,9% вече пети пореден месец. Икономистите прогнозираха спад от 5,8%. Това е рекорден 46-ти пореден месец, в който производствените цени бележат спад, подчертавайки забавянето в Китай. 

По-ниският ръст от търсения в потребителските цени и устойчивата дефлация в производствените цени оставят на властите пространство да добавят още стимули към безпрецедентната си програма и да подкрепят икономиката. 

„Ръстът в индекса на потребителските цени остава значително под трите процента, търсени от правителството през 2015 и се очаква това да продължи и през 2016, което дава причина и възможност за допълнително разхлабване (на паричната политика б.р.)“, каза икономистът от Bloomberg Intelligence Том Орлик. 

Цените на храните движат инфлацията напред, като при тях ръстът е в размер на 2,7%, но извън този сектор повишението достига само 1,1%. Стоките поскъпват с 1,5% на годишна база, докато услугите – с 2,1%, показват официалните статистически данни. Този прочит подкрепя тезата, че ситуацията в сектора на услугите в Китай е по-добра отколкото в производствения сектор, където забавянето е очевидно. 

„Ако дефлационният натиск продължи да се натрупва, е необходимо допълнително разхлабване на паричната политика“, каза Лиу Лиган от банковата група ANZ. Той очаква Китайската централна банка да понижи нивото на минималните изискуеми резерви с два процентни пункта през 2016 г. 

 

Последни новини
Още от Новини