Орбан: България трябва да влезе в Шенген

Унгарският премиер поиска защитна линия срещу бежанците

Снимка: Balazs Mohai/Bloomberg Снимка: Balazs Mohai/Bloomberg

Премиерът на Унгария Виктор Орбан поиска Европейския съюз (ЕС) да очертае нова "защитна линия"  срещу бежанците - по северната граница на Гърция. Според него това се налага, защото постигнатото споразумение с Турция не е достатъчно, за да спре потока от мигрантите, предаде Ройтерс.

Орбан е категоричен, че България - северна съседка на Гърция, трябва да бъде приета в Шенген, а Македония - да получи финансова подкрепа, за да се справи с бежанския поток, минаващ през територията ѝ.

Агенцията припомня, че Унгария е една от държавите, които изградиха огради по своите граници в опит да бъдат спрени бежанците, търсещи убежище от военен конфликт, и икономическите имигранти от Азия и Близкия изток.

Въпреки че изграждането на подобни защитни съоръжения е остро критикувано от ЕС, огради по границата си вдигнаха още и Словения и Австрия, а други членки на Шенген върнаха временно граничния контрол.

Самата Гърция не приема идеята за засилване на контрола по северната си граница, изтъквайки че проблемът не е там, а на юг - при незаконното навлизане на бежанците по море от Турция. Предложението беше коментирано по време на среща на лидерите на Западните Балкани и ЕС в Брюксел в края на миналата година. Тогава Атина отнесе сериозни критики, че не прави достатъчно, за да опази външната граница на Шенгенското пространство, пише Investor.bg.

В крайна сметка гръцкото правителство се съгласи да допусне експерти на Frontex, които да помогнат за укрепване на граничния контрол. Те обаче в момента са разположени в центровете за регистриране на бежанци по гръцките острови и работят заедно с гръцките гранични служби за проверка на документите и регистрацията на бежанците.

Последни новини
Още от Новини