Германската индустрия с неочакван спад

Страхове от рецесия в най-голямата икономика на ЕС

ТЕЦ в Германия. снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg ТЕЦ в Германия. снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германското промишлено производство неочаквано падна през ноември, водено от инвестиционните стоки, сигнал, че забавянето на развиващите се пазари като Китай и Бразилия може да натежи на икономическия растеж.

Производството, с корекция за сезонни колебания и за инфлацията, се понижи с 0,3% спрямо октомври, когато нарасна с 0,5%, показват данни на икономическото министерство в Берлин, представени в петък. Отчетените резултати, които имат тенденция да бъдат волатилни, са на фона на средна прогноза за 0,5% ръст в проучване на Bloomberg сред икономисти. Производството нарасна с 0,1% спрямо година по-рано.

Германската търговска асоциация BGA предупреди тази седмица, че твърдото приземяване на Китай ще тласне най-голямата европейска икономика в рецесия и твърди, че слабото евро преувеличава икономическата мощ на страната. Bundesbank изрази увереност във възстановяването, посочвайки, че очакваният ръст на глобалната търговия и  силното потребление печелят от рекордно ниската безработица и растящите заплати.

Производителите са били колебливи в планирането на производството през последното тримесечие на 2015, казва министерството в съобщение. „Забавянето на някои развиващи се пазари бе определящо за това. Въпреки това фабричните поръчки нарастват напоследък и бизнес доверието също се подобрява.”

Производството на инвестиционни стоки пада най-много с 3,3% през ноември, повече от ръста с 2,5% през предишния месец, показват данните. Преработващата промишленост пада с 0,8%.

Енергетиката се повишава с 2,5%. Производството на потребителски стоки нараства с 1,9%, а строителството – с 1,6 процента.

Последни новини
Още от Новини