Brexit стресира мъгливия Албион

Застрахователи и банки обмислят закриване на работни места във Великобритания, ако страната излезе от ЕС

BoE, Ситито, Лондон. 9 декември 2015. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg BoE, Ситито, Лондон. 9 декември 2015. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

JPMorgan Chase & Co предупреди, че финансовите компании - от банки до застрахователи - може да изтеглят работните си офиси от Великобритания. Това ще се случи, ако страната избере да напусне Европейския съюз (ЕС).

Финансовите услуги най-силно ще усетят „негативните ефекти от Brexit”, повечето от които ще се изразят в „изнасяне на работните позиции извън Великобритания“. Това казаха анализатори от най-голямата по активи щатска банка в бюлетина, който издават за клиентите си.

Кредитополучателите вероятно ще се изправят пред необходимостта да плащат по-високи лихви, а цените на борсите може да бъдат ударени покрай референдума.

Някои от топ-мениджърите на Великобритания вече предупредиха, че излизането на страната от Евросъюза би имало неприятни последици за националната икономика и може да представлява заплаха за Лондонското сити, поставяйки на карта ролята му на ключов и първостепенен хъб на глобалния бизнес и финанси.

Въпреки че е малко вероятно вотът да бъде положителен, инвеститорите може би ще се фокусират върху най-лошия възможен сценарий. „Може да има притеснения, относно изнасянето на работни места от Великобритания към други държави в рамките на ЕС, а това ще се отрази негативно, както на безработицата, така и на икономиката“.

Рискът за компаниите в сферата на финансовите услуги ще бъде най-голям, ако Великобритания не успее да запази своите, така наречени паспортни споразумения с ЕС, твърдят анализатори. При настоящите правила, един кръг от компании, от банки до риск мениджъри и застрахователи, могат да работят от Великобритания, като предлагат услугите си във всички страни на ЕС.

Последни новини
Още от Новини