Aramco потвърди, че подготвя IPO

Така компанията от Саудитска Арабия може да надмине Apple

Крал Салман бин Абдулазиз ал Сауд. снимка: Lucas Schifres/Bloomberg Крал Салман бин Абдулазиз ал Сауд. снимка: Lucas Schifres/Bloomberg

Saudi Arabian Oil Co потвърди, че обмисля първични публично предлагане (IPO), след което тя може да надмине Apple Inc. по пазарна капитализация. Компанията, известна като Aramco, проучва дали да листва процент от акциите на компанията - майка или на дъщерни дружества, според имейл от петък. Резултатите от прегледа ще бъдат представени на борда на директорите, които ще направят препоръки до Върховния съвет на компанията, заяви Aramco.

IPO може да я направи най-високо оценената компания, с капитализация, двойно по-висока от тази на Apple ($535 млрд.) според Джейсън Тювей от Capital Economics. Отварянето на Aramco към инвеститорите ще бъде най-драматичната промяна в икономическата политика на кралството откакто то започна национализация през 70-те години. Инвестиционните решения на компанията имат потенциал да променят цените на петрола и да засегнат икономиките в света.

The Economist съобщи в четвъртък, че ще бъдат предложени около 5% от Aramco първоначално в Рияд. Още акции ще бъдат продадени на по-късен етап, но кралството ще запази контрол. Дори 5% дял ще бъде много голям за борсата в Саудитска Арабия, а листването на голяма международна борса е свързано с допълнителни изисквания.

Aramco изпомпва целия петрол на Саудитска Арабия като произвеждаше по 10,25 млн. барела дневно през декември. За сравнение Роснефт добива 5 млн. барела, а Exxon - 5 млн. барела дневно.

Последни новини
Още от Новини