КЕВР започва проверка на случая с "Овергаз"

снимка: Simon Dawson/Bloomberg снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Комисията за енергийно и водно регулиране започва извънредна проверка по повод проблема с доставките на природен газ за крайните потребители на "Овергаз мрежи" АД. На 30 декември стана ясно, че "Газпром експерт" е спрял доставките за българското дружество, в което руската компания притежава 50% от капитала.

На 4 и 5 януари 2016 г., по искане на КЕВР, бяха изслушани представители на ръководствата на "Булгаргаз" ЕАД и на "Овергаз Мрежи" АД, съобщиха от регулатора. Членовете на Комисията бяха информирани за постигнатата договореност между двете компании, която гарантира непрекъснатост на доставките на природен газ за крайните битови и стопански потребители на "Овергаз Мрежи" АД. "Булгаргаз" ЕАД и "Овергаз Мрежи"АД поеха ангажимент да информират регулатора при всяка промяна на ситуацията.

Със заповед на председателя на КЕВР доц. Иван Иванов, регулаторът започва извънредна проверка на изпълнението на лицензионните задължения и финансовото състояние на "Овергаз Мрежи" АД. В случай на възникнала необходимост, Комисията за енергийно и водно регулиране има готовност да изпълни функциите си съгласно действащото законодателство, в рамките на своята компетентност, се казва в съобщението.

То идва след като вчера два сайта - Euroactiv и Клуб Z съобщиха, че Европейската комисия е получила писма от "Овергаз" по повод спрените доставки на газ. Говорител на комисията е потвърдил, че тя е получила писма по проблема. До комисията са изпратени две писма от "Овергаз", пише Euroactiv. Първото е с дата 23 декември 2015 г., а второто - от 30 декември 2015 г. В тях се казва, че спирането на доставките на газ при действащ договор, без предупреждение, е злоупотреба от страна на "Газпром" с монополното му положение на българския пазар. Според "Овергаз" това действие в нарушение и на европейските директиви. "Подозираме, че съвпадението на интереси между БЕХ и "Газпром" е политическо мотивирано от желанието да се реанимира Южен поток в светлината на сегашните отношения между Русия и Турция", казва изпълнителният директор на "Овергаз" Сашо Дончев пред Euroactiv.

За проблема със снабдяването на клиентите на "Овергаз" се разбра от съобщения на няколко медии на 30 декември, които се позоваха на правителствената информационна служба. Тогава се проведе извънредно заседание при премиера Бойко Борисов и е било решено "Булгаргаз" да поеме осигуряването на доставките за клиентите на частната компания. До този момент няма официален коментар на "Газпром". Руската позиция бе заявена чрез съобщение на външното министерство, в което се намеква за неуредени търговски въпроси. "Овергаз" отрича да дължи пари на единия от собствениците си.

Европейската комисия вече проверява "Газпром" за нарушения на антимонополното законодателство. Едно от изискванията на ЕС е доставчикът на газ да бъде отделна компания от газоразпределителното дружество, както припомни и бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков в "Бизнес старт".

Последни новини
Още от Новини