Гайдарски: Здравеопазването е невъзможно без адекватно финансиране

Не може в Словения при 2 млн. население да се дават 5 млрд. евро за здраве, а в България при 7 млн. души - 3 млрд. лева, коментира бившият здравен министър

Проф. д-р Радослав Гайдарски Проф. д-р Радослав Гайдарски

Парите в здравеопазването са обществени и трябва да се разпределят по почтен начин. Това каза в ефира на „Бизнес старт“ бившият здравен министър проф. д-р Радослав Гайдарски. Той говори за бюджетът в здравеопазването. В Белгия например през 2007 бяха закупени 21 ядрено-магнитни резонанса, а в последствие се оказа, че били нужни само 12, каза той. „Затова белгийското министерство заяви, че останалите 9 ще бъдат платени“.

Между 35% и 40% е сивият сектор в България, който не се облага, посочи професорът като възможен източник на финансиране на здравеопазването. „Бедна България е втора в Европа по най-много германски коли на глава от населението след Германия“.

В страни с подобно на нашето население в Европа като Австрия и Дания лечението на пациент струва между 30 и 40 хил. евро, а ние лекуваме за 2 хил. лева, каза Гайдарски. „Не може в Словения при 2 млн. население да се дават 5 млрд. евро за здраве, а в България при 7 млн. души 3 млрд. лева“.

Повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини