Нови предизвикателства за Volkswagen

САЩ увеличиха натиска над германския концерн

Снимки: Bartek Sadowski/Bloomberg Снимки: Bartek Sadowski/Bloomberg

Германският концерн Volkswagen е изправен пред нови предизвикателства. САЩ увеличиха значително натиска по отношение на скандала, при който германският автомобилен производител фалшифицира софтуера в милиони коли, за да преминат те успешно тестовете за вредни емисии, след като властите в страната решиха да заведат граждански иск за нарушаване на американските закони за борба със замърсяването срещу германския автомобилен гигант и неговите луксозни марки Audi и Porsche, от които искат обезщетение, което може да възлезе на най-малко 18 млрд. долара, пише Investor.bg, позовавайки се на Reuters.

Американското министерство на правосъдието и Агенцията за околна среда обявиха, че са внесли общ иск в съд в Мичиган срещу германската компания. Те я обвиняват, че е оборудвала 600 хил. автомобила с дизелов двигател със софтуер, който им позволява да замърсяват прекомерно въздуха, "без да бъдат заловени" и по този начин "да мамят" потребителите и да навредят на здравето на хората.

Този граждански иск е отделна стъпка от разследването за извършено престъпление по наказателния кодекс, което министерството на правосъдието на САЩ започна паралелно срещу германския концерн.

По гражданския иск двете страни, които са го подали, искат американското правосъдие да наложи глоба от най-малко 32 500 долара за всяка засегната от манипулацията кола. Към това ще се добавят и най-малко 2 750 долара за всеки инсталиран софтуер. Стойността на глобата може да варира в зависимост от годината на производство на засегнатите автомобили.

Германският автомобилен гигант, който има 600 хил. служители и годишен оборот от 200 млрд. евро, задели вече 6 млрд. евро за евентуални глоби и извънсъдебни споразумения, след като призна през септември, че с помощта на наречения Defeat Device софтуер е манипулирал тестовете. 

Припомняме, че германският автомобилен концерн назначи съдията-звезда Кенет Файнберг, който се стреми към бързо извънсъдебно споразумение в САЩ относно аферата с манипулираните данни за отделяните емисии вредни газове.

Последни новини
Още от Новини